Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

5.7-174/00 - Preselitev Romov z odločbo komunalnega inšpektorja

Pobudnica se je prvič obrnila na varuha človekovih pravic že v letu 1999, ker se ni strinjala s predlogom občine Grosuplje, da se njena in ostale romske družine preselijo z zemljišč, na katerih bivajo nelegalno, na lokacijo, kjer jim je občina postavila bivalne zabojnike. Pobudnica je izpostavljala predvsem problem medsebojnih odnosov s tam že nastanjenimi Romi. Pobudnici smo predlagali, da v duhu strpnosti in razumevanja predlagano selitev sprejme. Nihče namreč nima pravice bivati na tuji zemlji, akcijo občine, ki ima tudi znake pozitivne diskriminacije, pa smo podprli. Takrat smo tudi ugotovili, da se pobudnici in njenim sorodnikom s predlaganim daje več kot drugim občanom, ki nimajo urejenega stanovanjskega problema, hkrati pa občina izpolnjuje svoj del obveznosti, ki izhaja iz položaja in posebnih pravic romske skupnosti v Sloveniji.

Pobudnica nas je 26.10.2000 prek pooblaščenca obvestila o izdaji odločbe Komunalnega inšpektorja občine Grosuplje, s katero je bilo odrejeno odstraniti lesene barake in se preseliti v pripravljene zabojnike v "Smrekec". S to odločbo je bil pobudnici določen rok za izpolnitev in obrazloženo, da bo v nasprotnem primeru opravljena upravna izvršba na njene stroške. Iz izreka odločbe pa še izhaja, da pritožba zoper to odločbo ne zadrži njene izvršitve. Zoper to odločbo je pobudnica vložila pritožbo.

Občino Grosuplje smo opozorili, da po našem mnenju Odlok o javnem redu in miru v Občini Grosuplje (Uradni list RS št. 16/96, 23/96 in 65/97) ne daje pravne podlage za izrečene ukrepe, dvomljiva pa je odločba tudi v delu, ki se nanaša na njeno izvršljivost ne glede na vloženo pritožbo. Čeprav svojih stališč v zvezi z reševanjem preselitve Romov na novo lokacijo nismo spremenili, smo posredovali občini mnenje, da je potrebno poiskati ustrezen način za preselitev Romov, ki bi imel nedvomno podlago v predpisih.

Župan občine Grosuplje je odgovoril, da se s problemom ukvarjajo že vrsto let, pri čemer jim je država odrekla vsakršno pomoč, razen pri pridobivanju projektne dokumentacije s strani Ministrstva za okolje in prostor. Stanje naj bi bilo po besedah župana nevzdržno iz sanitarno zdravstvenega vidika, po izgledu zanemarjeno, Romi pa so zaradi agresivnosti in neprilagodljivosti izrazito moteči za okoliško prebivalstvo, kar povzroča konfliktne situacije in napetosti, te pa rastejo iz dneva v dan. To vse pa je zahtevalo rešitev, o kateri so na občini prepričani, da so naredili vse in več, kot je potrebno.

Po podatkih, ki so nam na voljo, je prišlo do upravne izvršbe, vendar se je večina romske družine že prej sama preselila, a drugam, kot je bilo predvideno.

 

Natisni: