Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja: Ponovno me je zaskrbelo, kam gre ta naša pravna država

Lendava, 10. oktobra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je s sodelavci v Lendavi sprejela 21 državljanov, po srečanju pa je povedala, da jo je ponovno zaskrbelo, kam gre naša pravna država. Poleg pravosodja jo skrbita tudi brezposelnost in brezperspektivnost, od pripadnikov narodnosti pa v svojem mandatu še ni dobila pritožbe.

"Da me je ponovno zaskrbelo, kam gre ta naša pravna država, si upam povedati naglas, kajti zadeve, ki smo jih obravnavali, so take narave, da jih bomo morali preverjati na področju pravosodja, odvetnikov, postopkov," je dejala varuhinja.

Ob tem jo skrbi zlasti revščina, ki se kaže kot spremljevalka problemov, ki jih prikazujejo pobudniki, ki so seveda povezani z brezposelnostjo, pa tudi z brezperspektivnostjo, ko so možnosti za usposabljanje dejansko precej omejene, ali pa imajo zdravstvene težave in je njihova perspektiva tukaj precej slaba.

"Zadeve, ki jih na vseh poslovanjih zunaj sedeža vedno bolj odpiramo, so s področja varovanja okolja. Tukaj gre za občino Moravske Toplice oziroma motvarjevsko bioplinarno, s katero smo se že ukvarjali in se še bomo. Danes smo s pobudniki poskušali razjasniti nekatere stvari, ob prvem razpoložljivem terminu pa bom v Motvarjevcih na obisku cel dan in si s krajani ogledala razmere, potem pa se bomo odločili za nadaljnje ukrepe," je povedala Čebašek-Travnikova.

Kar zadeva posamezne zadeve, so po njenih besedah tudi tokrat obravnavali zgodbe iz nerešenih družinskih ali sosedskih razmerij, a je to v manjšini.

Na vprašanje o pripombah pripadnikov narodnosti pa je varuhinja odgovorila: "O tem me je spraševal že župan, vendar moram reči: Nič, nobene pritožbe glede narodnosti, on je bil presenečen, mi tudi." Ob tem je dodala, da v času njenega mandata, to je od februarja lani, s področja narodnosti ni bilo nobene pritožbe.

Lendavski župan Anton Balažek je obisk ocenil kot pomemben, sam pa je varuhinjo opozoril na probleme strukturne brezposelnosti ter predlagal, da urad pomagal pri zahtevkih za odškodnine prebivalcev ob magistralni cesti, ker se mu zdi nesprejemljivo, da se morajo ljudje pravdati za stvari, ki so, kot je dejal, zelo evidentne in očitne, saj je vsakemu razumnemu človeku jasno, da je tu šlo za vse prekoračitve in hrupa in različnih emisij in tudi poškodovanja premoženja teh ljudi.

Varuhinja je na to dodala, da so obljubili pomoč, prej pa morajo pripraviti skupni načrt in seveda soglasja občanov.

Natisni: