Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja in minister za zdravje o odprtih vprašanjih

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v ponedeljek, 5. 11. 2018, s sodelavci na spoznavno-delovni obisk sprejema ministra za zdravje Sama Fakina z njegovo ekipo.

Govorili so o uresničevanju priporočil Državnega zbora RS iz Letnega poročila Varuha človekovih pravic za leto 2017 na področjih delo ministrstva za zdravje. Varuhinja je ministra opozorila na nekatere težave, s katerimi se srečujejo državljani v zdravstvenem sistemu, med drugim tudi na otežen dostop do zdravstvenih storitev, predvsem prebivalcev z nizkimi dohodki, ki si marsikatere storitve ne morejo privoščiti. Opozorila je tudi na uresničevanje pravice otrok do najvišje ravni zdravja.

Po srečanju sta podala skupno izjavo za javnost, ki jo lahko v celoti poslušate tukaj.

Zanimalo jo je, kdaj naj bi bila sprejeta zakonodaja, ki ureja pravice ljudi, in sicer zakoni o zdravstvenem varstvu, o zdravstveni dejavnosti, o alternativnih metodah zdravljenja, o nalezljivih boleznih, o duševnem zdravju in dolgo let manjkajoči podzakonski predpis v zvezi z ugotavljanjem in verifikacijo poklicnih bolezni.

Minister se je strinjal, da je zakonodajo treba sprejeti čim prej, poudaril pa vključenost vseh deležnikov in premišljenost predpisov, ki morajo temeljiti na realnih podatkih. Povedal je, da že pripravljene zakonodaje na ministrstvu pred tem ne bodo bistveno spreminjali, pričakujejo pa zahtevno in dolgotrajno usklajevanje med različnimi skupinami.

Po njegovih besedah bo problematično tudi iskanje stabilnih virov financiranja zdravstvenega zavarovanja. Prav tako je za razpravo pripravljen zakon o dolgotrajni oskrbi, vendar tudi tu ostaja odprto vprašanje, kje zagotoviti sredstva. Sicer sta njegovi osrednji prioriteti finančna stabilizacija zdravstvenega sistema, da se stroški ne bi po nepotrebnem povečevali, in skrajševanje čakalnih dob, je še dodal.

Med drugim je obljubil, da naj bi dolgo ponavljajoče priporočilo Varuha naj se oblikuje seznam poklicnih boleznih uresničili do konca leta. Na ministrstvu jih čaka še pogovor z delodajalci, ki imajo nekaj pomislekov glede odškodninskih zahtevkov. Fakin upa, da usklajevanje z delodajalci ne bo trajalo dlje kot do konca leta.

Varuhinjo in njene sodelavce so zanimali tudi načrti v zvezi s še vedno nerešenim področjem otroške srčne kirurgije. Minister je v izjavi za javnost po srečanju pojasnil, da so na ministrstvu v postopku usklajevanja med Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB) in Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana. Minister dolgoročno rešitev sicer vidi v centru, ki bi deloval v okviru UKC kot posebni oddelek. Na ministrstvu razmišljajo tudi o povezavah s sosednjimi državami, zato je minister že govoril s predstavnikoma Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, kjer so izrazili namero, da bi njihove bolnike s srčnimi boleznimi zdravili v Sloveniji, če bo ustanovljen referenčni center z mednarodnimi standardi. Pogovarja se tudi z nekaterimi specialisti, ki so odšli v tujino in upa, da bodo dosegli soglasje o pogojih glede njihovih vrnitev v Slovenijo.

Minister je napovedal tudi enotno ureditev plačevanja prisotnosti spremljevalcev pri porodu, saj so nekateri očetje varuhinjo opozorili, da se cena te storitve po slovenskih bolnišnicah razlikuje. S podrobnimi navodili ministrstva o enotnem pristopu bodo poskušali rešiti tudi različno obravnavo pri bolnišničnih okužbah, do katere po besedah Nussdorferjeve prihaja zlasti v domovih za starejše občane.

Varuhinja je na novinarski konferenci po srečanju še spomnila, da Varuh že več let opozarjal na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so nameščeni v bolnišnicah skupaj z odraslimi. Poudarila je, da so prostori oddelka za pedopsihiatrijo že popolnoma opremljeni in čakajo na prve bolnike. Minister še ni imel konkretnih odgovorov, kdaj bi se to lahko zgodilo, a je po njegovi oceni težava najbrž v pomanjkanju kadrov.

Nussdorferjeva je še pohvalila ministra, ki se je danes cepil proti gripi. Po njeni oceni zdravstveni delavci s tem dajejo dober zgled.

 

Poleg varuhinje so na srečanju sodelovali še njena namestnika Tone Dolčič in Ivan Šelih, direktorica strokovne službe Martina Ocepek ter svetovalca Varuha Živa Cotič Zidar in Jan Irgel. Ministrstvo so poleg ministra zastopali še državna sekretarka mag. Pia Vračko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate, vodja službe za sistemsko pravno urejanje Mojca Grabar.

Natisni: