Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha na mednarodni konferenci o izrazitejše zavezanosti k spoštovanju človekovih pravic

Posnetek zaslona udeležencev virtualne mednarodne konference

Namestnik varuha človekovih pravic dr. Jože Ruparčiča se je kot častni gost 30. 11. 2022 virtualno udeležil mednarodne znanstvene konference z naslovom Človekove pravice v sodobni organizaciji in družbi (Human Rights in the Modern Organisation and Society) SOCIAL 2022. Namen konference je poudariti pomen izrazitejše zavezanosti k spoštovanju človekovih pravic tako v organizaciji kot družbi z namenom odmika od trenutnih destruktivnih praks, ki nas dolgoročno vodijo iz demokratičnih vizij sodobne družbe v vsiljene okove neoliberalizma in avtokracije.

Udeleženci govorijo o človekovih pravicah v modernih organizacijah, vodenju raznolikosti in družbi vključevanja, o aktivnem staranju, o demokracija v krizi in krizi demokracije. Sprehodili se bodo od omejevanja svobode govora in svobode medijev do digitalne diktature, razmišljali o diskriminaciji, človekovih pravicah in družbeno političnih razmerah ter o človekovih pravicah in umetni inteligenci. Pod drobnogled bodo vzeli tudi razloge za upadanje človekovih pravic žensk in se posvetili skrbi za pravice ranljivih skupin.

Poleg namestnika Ruparčiča je svoje videnje dogajanja na področju človekovih pravic predstavila še vrsta panelistov iz Belgije, Brazilije, Cipra, Ekvadorja, Poljske, Republike Severne Makedonije, Slovenije, Ukrajine in Velike Britanije.

Konferenca je nastala ob sodelovanju raziskovalnega centra za preučevanje sodobnih družbenih izzivov (RC SOCIAL) na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu, Fakultete za pravo in upravo, Univerze Nikolaja Kopernika iz Poljske (Faculty of Law and Administration, Nicolaus Copernicus University, Poland), organizacije Cardet iz Cipra, Univerze uporabnih znanosti UCLL iz Belgije (UCLL University of Applied Science, Belgium) ter Fakultete za industrijski inženiring v Novem mestu.

Povzetki vsebin, o katerih razpravljajo udeleženci.

Natisni: