Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Revščina: Odnos države do najbolj ranljivih je njeno najboljše ogledalo sami sebi

Ob svetovnem dnevu boja proti revščini, ki ga obeležujemo 17. oktobra, varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da je Slovenija socialna in bogata država, a žal ne za vse. »Do zglednosti nam še precej manjka, saj mnogi še vedno živijo pod pragom revščine, med njimi je veliko upokojencev, pri katerih je prisotna še tako imenovana tiha revščina, saj o njej ne upajo govoriti. Pokojnine, ki jih prejemajo, tako redne še bolj pa invalidske, so tako nizke, da so z njimi daleč od praga tveganja revščine. Nedopustno je, da ljudje, ki so delali 40 let ali več in plačevali prispevke v pokojninsko blagajno, v starosti prejemajo nedostojno nizke pokojnine. Vsak, ki je delal pa čeprav za minimalno plačo, bi moral imeti pokojnino, ki bi zadoščala za dostojno življenje. V pokojninskem sistemu smo pred leti naredili velike napake, zato bo država morala to popraviti. V sistemu je preveč anomalij. Tudi zato na to pogosto opozarjam in ne bom odnehal, dokler se reči ne bodo premaknile na bolje. Zame in za institucijo, ki jo vodim, je tako stanje v razviti družbi in v državi, kot je Slovenija, nesprejemljivo,« opozarja varuh Svetina,« opozarja varuh Svetina.
Ob svetovnem dnevu revščine varuh še poudarja, da se pri svojem delu pogosto srečuje tudi s primeri deložacij, pa s primeri, ko ljudje zaradi minimalnih dolgov ostanejo brez svojega stanovanja in so potem pahnjeni v revščino, tudi brezdomstvo. »Revščina je zagotovo ena najhujših kršitev človekovih pravic, odnos države do najbolj ranljivih pa je njeno najboljše ogledalo. Skrb za premagovanje revščine in pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo, ni naloga nevladnih organizacij, ampak države, ki mora na stiske ljudi odreagirati takoj,« izpostavlja Svetina.

Varuh človekovih pravic bo še naprej zahteval učinkovitejšo socialno politiko. Država se mora reševanja revščine lotiti sistemsko in jo z učinkovitejšimi instrumenti preprečiti, saj je zarezala v mnoga življenja in si je v današnjem času blaginje ne bi smeli privoščiti.

Ob svetovnem dnevu boja proti revščini je varuh človekovih pravic Peter Svetina tudi častni pokrovitelj posveta z naslovom - Enakopraven dostop do storitev in informacij ter socialna vključenost so pogoji za preprečitev revščine pri starejših, ki ga  organizira Univerza v Ljubljani in je potekal v Kadetnici Maribor. Po njegovem mnenju moramo v družbi okrepiti ozaveščanje za prepoznavo stereotipov, k čemur takšni dogodki pripomorejo, saj si o revščini in njenih posledicah ne smemo zatiskati oči.

Natisni: