Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izjava varuha ob mednarodnem tednu gluhih in naglušnih

Pred jutrišnjim začetkom mednarodnega tedna gluhih in naglušnih se je varuh človekovih pravic Peter Svetina sestal s predstavniki Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (Zveza). Predstavniki Zveze so v ta namen varuhu Svetini predstavili težave, s katerimi se gluhi in naglušni spopadajo v vsakodnevnem življenju. Poudarili so, da je gluhota nevidna oblika invalidnosti, ki številne spremlja od rojstva do smrti. Največ težav pa imajo na področju izobraževanja in pri dostopnosti televizijskih programov.

"Pri Varuhu človekovih pravic ugotavljamo, da so invalidi v Sloveniji na številnih področjih diskriminirani. Na to pogosto opozarjam in zato tudi različne državne institucije spodbujam, da vsem invalidom omogočijo, da bodo videni, slišani in razumljeni ne glede na svojo oviranost. Tudi pri Varuhu opozarjamo na pomanjkljivosti izobraževalnega sistema za uporabnike znakovnega jezika. Menimo, da se mora gluhim zagotoviti izobraževanje v znakovnem jeziku, ki je njihov naravni,« je poudaril Svetina.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Mladen Veršič je povedal, da je veliko gluhih in naglušnih slabo izobraženih, ker se v šolah ne zagotavlja popolne prisotnosti tolmača. "Včasih v Sloveniji znakovni jezik ni bil priznan. To je bila očitna diskriminacija in s tem so nam bile kršene človekove pravice. Dolga leta smo se borili za znakovni jezik. Želimo si, da se ga končno vpiše tudi v Ustavo RS. Menim, da bo 1500 gluhim in približno 75 tisoč uporabnikom slušnega aparata v Sloveniji potem veliko lažje in bomo lahko živeli bolj kakovostno," je še dodal Veršič.

Ob tem je varuh človekovih pravic Peter Svetina povedal, da podpira pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v Ustavo Republike Slovenije. Meni pa, da bomo morali narediti še veliko za zagotovitev ustrezne vključenosti gluhih in naglušnih v družbo.

 

Izjavo varuha Petra Svetine po srečanju si lahko ogledate v videu.

Natisni: