Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

State Department objavil poročilo o spoštovanju verske svobode po svetu

Ameriško zunanje ministrstvo je danes objavilo poročilo o svobodi verskega izražanja po svetu, v katerem ugotavlja, da številne države kršijo pravico do izražanja verskih čustev. V središču kritik je Kitajska, kjer oblast strogo nadzira, v nekaterih primerih pa tudi preganja nekatere verske in duhovne skupnosti, poroča ameriška tiskovna agencija AP. State Department v poročilu ni prizanesljiv niti do Francije, Belgije in Nemčije, ki jih obtožuje diskriminatornega odnosa do nekaterih verskih gibanj, predvsem do scientološke cerkve, Jehovih prič in sekte Hare Krišne, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Glede Slovenije je poročilo v splošnem pozitivno, saj ugotavlja, da je slovenska vladna politika prispevala k svobodi verskega izražanja, omenja pa nekatere težave, ki jih imajo v Sloveniji pripadniki islamske veroizpovedi.


Poročilo navaja, da se je islamska skupnost v Sloveniji pritožila pri varuhu človekovih pravic, ker je RTV Slovenija zavrnila njihovo prošnjo, da bi med svetim muslimanskim mesecem ramadanom nagovorila svojo skupnost. To je pravica, ki jo imajo katoliška, pravoslavna in protestantska skupnost med njihovimi verskimi prazniki. Varuh človekovih pravic je nato posredoval pri javni televiziji RTV Slovenija, ki se je strinjala, da bo v letu 2002 dostop do medija omogočila tudi islamski skupnosti, še piše v poročilu. Dokument omenja tudi težave, ki jih imajo muslimani v Ljubljani v prizadevanjih, da bi pridobili vsa potrebna dovoljenja za izgradnjo verskega objekta.


Poročilo v kategorijo držav, ki zatirajo verske skupnosti, poleg Kitajske prišteva tudi Mjanmar, Laos, Severno Korejo, Vietnam in Kubo. Ameriški državni sekretar Colin Powell je ob objavi poročila sicer povedal, da dokument osvetljuje ravnanja nekaterih vlad, zaradi katerih je svobodno izražanje verskih čustev oteženo ali celo nevarno. "ZDA kategorično zavračajo argumente, da stabilnost in varnost katerekoli države zahteva represijo nad pripadniki katerekoli verske skupnosti," je še dejal Powell.


"V Zahodni Evropi se še zmeraj pojavljajo zakoni in diskriminatorne politike, ki nekatere oblike verskega izražanja povezujejo z nevarnimi sektami in kulti," še navaja poročilo. State Department Francijo, Belgijo in Nemčijo neposredno sicer ne obtožuje kršenja verske svobode, vendar pa v poročilu opozarja, da bi takšne politike lahko vodile k preganjanju, če bi jih prevzele nekatere manj demokratične države. Francija in Belgija sta po poročilu sodeč najbolj previdni do t.i. sekte Sončevega templja, v Nemčiji pa naj bi prihajalo predvsem do diskriminacije pripadnikov scientološke cerkve.

 

Natisni: