Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh spoznaval razmere v Prekmurju

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je s sodelavci 16. in 17. 9. mudil v Murski Soboti. V okviru poslovanja izven sedeža se je v ponedeljek pogovarjal z nekaterimi pobudniki, ki ga zaradi oddaljenosti kraja od prestolnice ne morejo obiskati na sedežu Urada, v torek pa je obiskal romsko naselje PĂĽšča in se srečal s predstavniki predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom. Varuha je na pogovor sprejel tudi škof evangeličanske cerkve Geza Erniša, s soboškim županom Antonom Slavicem pa sta spregovorila o aktualnih problemih v kraju.

Z evangeličanskim škofom sta začrtala smernice za nadaljnje sodelovanje in spregovorila tudi o predlogu nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica za ustanovitev sveta za vero in nevero, ki naj na pobudo varuha presegel zadane okvirje in postal svet proti diskriminaciji oziroma svet za strpnost. Erniša je orisal položaj evangeličanske cerkve nekoč in danes in predstavil težave s katerimi se skupnost spopada.

Varuh je ob obisku romskega naselja pohvalil prizadevanja za izboljšanje življenjskih razmer in čestital ob praznovanju 40-letnice otroškega vrtca na PĂĽšči. S predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom sta se dotaknila odnosa države in občin do volitev romskih predstavnikov v občinske svete in pričakovanja na odločitev ustavnega sodišča o tem. 

Natisni: