Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s člankom »Demokracija nastavlja ogledalo levičarjem«, tednik Demokracija

V četrtek, 17. decembra 2020, so bile v tedniku Demokracija, na 74. strani, v komentarju z naslovom "Demokracija nastavlja ogledalo levičarjem", avtorja Aleksandra Ranta, navedene nekatere napačne oz. neresnične trditve v zvezi z delom varuha človekovih pravic, Petra Svetine, ki terjajo pojasnila oz. popravke. Ker bi navedbe bralce lahko zavedle, vas v želji po natančni obveščenosti javnosti ter v skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih prosimo za objavo pojasnila (v nadaljevanju).

»Pred tednom dni smo bili v Sloveniji spet deležni nenormalnega stampeda levičarskih medijev in aktivistov proti reviji Demokracija, ki je objavila gloso,« v uvodu zapiše komentator in doda, da se je  oglasil tudi varuh človekovih pravic, ki naj bi bil ob pozivih k umoru predsednika vlade tiho. Avtor ima sicer legitimno pravico do lastnega mnenja, nedopustno pa je, da javno zavaja in potvarja dejstva, ki nimajo prav nobene podlage v resničnem dogajanju. Čeprav smo pri Varuhu človekovih pravic pri pojasnjevanju našega dela na omenjenem področju že večkrat naleteli na 'gluha ušesa', pa naj ponovno spomnimo, da je varuh Peter Svetina pozive k likvidaciji predsednika vlade ('Ubij Janšo', 'smrt Janšizmu' ali 'smrt Janši') jasno in odločno obsodil že 2. marca 2020 v oddaji Odmevi, ko je bil gost v studiu. Prav tako je to storil 28. februarja 2020 (po shodu Proti koaliciji sovraštva) v izjavi za Nova24 TV, kar lahko komentator neposredno preveri tudi v arhivu te TV hiše. V obeh svojih izvajanjih je varuh človekovih pravic povedal, da so pozivi k linču ali ubijanju za demokratično družbo in človeštvo nesprejemljivi ter da na takšen diskurz ne smemo nikdar pristati ali se nanj navaditi. Pozive k smrti predsednika vlade ali smrti kogarkoli drugega je obsodil tudi v izjavi za medije ter v objavah na družbenih omrežjih (tudi na Tviterju) 3. julija 2020. Svoje nedvoumno stališče je ponovil 4. julija 2020, ko se je na družbenem omrežju Tviter odzval na objavo predsednika vlade g. Janeza Janše, ko ga je vprašal »Se bo @VaruhCPRS kaj oglasil ob večmesečnem organiziranem pozivanju k poboju drugače mislečih? Ali pa pravica do življenja po novem ni več človekova pravica?« Varuh Svetina je v video objavi ponovno poudaril, da grožnje s smrtjo posamezniku ali skupini niso dopustne.

Aleksander Rant se v članku med drugim sprašuje še, ali se je Peter Svetina oglasil ob napisu: »Kristjani klali smo vas 1945, klali vas bomo danes« in ob tem doda »Seveda ne.« Bralke in bralci Demokracije so gotovo dovolj poučeni, da so že sami ugotovili, da Peter Svetina leta 2013, ko so se pojavili ti nesprejemljivi grafiti, še ni bil varuh človekovih pravic. Svoj mandat je namreč nastopil v začetku leta 2019, zato se s to pomembno problematiko ni mogel ukvarjati. Jo je pa podrobno naslovila njegova predhodnica ga. Vlasta Nussdorfer in o njej poročala tudi v poročilu Varuha za leto 2013 (gl. str. 38, 347 in 348). Naj pa spomnimo, da je aktualni varuh človekovih pravic preko različnih komunikacijskih kanalov (medijev, spletne strani in družbenih omrežij Varuha človekovih pravic, itd.) manifestacije verske nestrpnosti oz. sovraštva obsodil že večkrat. Tako je na primer ob vandalskemu skrunjenju nekaterih sakralnih objektov, ki so osrednji prostor za svobodno izražanje posameznikove vere, 19. novembra 2019 med drugim zapisal, da je to ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Ti dogodki po njegovem mnenju niso povzročili le materialne škode, temveč so širili  sovraštvo in med ljudi vnašali nemir. Ker je imela tematika tudi velik polemični potencial, je varuh, kot že mnogokrat doslej, ob tem obsodil tudi vsakršno sovražno pisanje oz. odzivanje.

Če se dotaknemo še nekaterih drugih primerov, ki jih omenja avtor. Ob lanskem zapisu zdaj že nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jerneja Štromajerja, 'Srečen božič, umazane živali', je varuh Svetina izrazil zaskrbljenost nad nestrpno retoriko javnih oseb in med drugim to obsodil tudi za osrednja poročila na Planet TV. Takrat je poudaril še, da morajo biti nosilci javnih funkcij zgled, saj s svojim vedenjem dajejo legitimnost določenim oblikam izražanja in vedenja. Pozval jih je, naj se vzdržijo diskriminatornih oziroma sovražnih izjav ter pisane ali govorjene besede, ki ponižuje, straši ali kako drugače škodi komurkoli, kar smo nenazadnje zapisali tudi v objavah na družbenem omrežju Tviter.

Zadnji podoben primer, ki smo ga v instituciji Varuha človekovih pravic ostro obsodili, pa se je zgodil 11. decembra 2020, ko so anonimni posamezniki nekatere vidne predstavnike zdravstvene stroke v boju z epidemijo covid-19 ožigosali za morilce slovenskega naroda. Organe pregona smo pozvali, naj zajezijo epidemijo sovražnosti in nestrpnosti, saj ugotavljamo, da se pojavlja vse več verbalnih napadov, podpihovanj, ustrahovanj, pa tudi neposrednih groženj s smrtjo, ki so uperjene ne le v predstavnike stoke, politike ali medijev, ampak tudi v posameznice in posameznike z drugačnim političnim ali svetonazorskim pogledom. Zapisali smo, da se z razmahom sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in široko uporabo družbenih omrežij, argumentirano kritiko in spoštljivo oziroma dostojno komunikacijo vse bolj zamenjujejo sramotenje, zmerjanje, obračunavanje in linč. Varuh Svetina je poudaril, da je grožnje s fizičnim obračunavanjem, ustrahovanjem ali s smrtjo treba prijaviti, saj imajo (lahko) znake kaznivega dejanja. Organe pregona in organe odkrivanja je zato pozval, da storijo vse, da se taki dogodki raziščejo, storilce čim prej identificira ter ne dopusti tako grobih posegov v dostojanstvo ljudi.

In prav dogajanje, ki je uperjeno v kršenje človekovega dostojanstva, je vedno v osrčju naših prizadevanj in dela, četudi se ga ne pripisuje organom oblasti, nad delom katerih bdimo. Tisti, ki spremljajo naše delo vedo, da so naše pristojnosti in odgovornosti določene v Ustavi Republike Slovenije in v Zakonu o Varuhu človekovih pravic, iz katerega izhaja, da smo s sodelavci tu za to, da opozarjamo na nepravilnosti in kršitve pravic ljudem s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil. Varuh človekovih pravic Peter Svetina torej svoje delo skrbno opravlja v okviru svojih pristojnosti, se pa pogosto oglasi tudi takrat, ko presodi, da je to potrebno, a ne tudi takrat, ko je obračunavanje politično, svetovnonazorsko ali kako drugače motivirano. Pogosto imajo te teme velik polemični potencial, ki ga razni odzivi le še negativno plemenitijo, zato varuh Svetina pogosto obsodi tudi vsakršno sovražno odzivanje. Ne glede na to, koliko je zaradi svojih stališč blaten tudi sam, pa bo vedno stopil v bran teptanim in zapostavljenim, marginaliziranim in vsem ranljivim ljudem ter zanje povzdignil svoj glas.

Vse tiste, ki jih zanima področje našega dela, ali pa bi se zgolj želeli podrobneje spomniti na odzive, ki jih omenjamo, vabimo, da nas spremljajo preko www.varuh-rs.si, kjer objavljamo vsa naša stališča, mnenja in sporočila. Zainteresiranim bralcem je na voljo tudi arhivski vpogled v preteklo delo institucije, ki je prav tako lahko v pomoč pri razumevanju našega dela, naših pristojnostih in odgovornosti. 

Natisni: