Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na zasedanju Globalnega zavezništva nacionalnih institucij za človekove pravice v Ženevi

Letno zasedanje Generalne skupščine GANHRI

Pomočnica vodje Centra za človekove pravice dr. Simona Drenik Bavdek se je v imenu institucije Varuha človekovih pravic udeležila letnega zasedanja Globalnega zavezništva nacionalnih institucij za človekove pravice (GANHRI), ki je potekalo od 6. do 8. maja 2024 v Ženevi.

V okviru zasedanja je potekala Generalna skupščina GANHRI, na kateri je bila posebna pozornost namenjena razpravi o standardih delovanja nacionalnih institucij za človekove pravice in razumevanju Pariških načel o statusu nacionalnih institucij za človekove pravice (NHRI). Generalna skupščina je podprla prizadevanja GANHRI za nadaljnjo krepitev položaja zavezništva v okviru Združenih narodov, potekala pa je tudi izmenjava mnenj glede krepitve vloge nacionalnih institucij in državnih preventivnih mehanizmov pri preprečevanju mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja ravnanja. Udeleženci so se strinjali, da je potreben pregled Splošnih komentarjev Pariških načel Pododbora za akreditacijo (SCA). »Splošni komentarji so zavezujoči za vse nacionalne institucije, ki želijo pridobiti akreditacijo. Namenjeni so tako državam kot nacionalnim institucijam in SCA pri ocenjevanju vlog NHRI za pridobitev ustreznega statusa po Pariških načelih. Varuh človekovih pravic RS je januarja 2021 pridobil status A po Pariških načelih, kar pomeni, da izpolnjuje najvišje mednarodne standarde delovanja, ponovni akreditacijski postopek pa ga čaka predvidoma v letu 2025,« izpostavlja dr. Simona Drenik Bavdek.

Na Generalni skupščini ENNHRI, ki je potekala prvi dan letnega zasedanja, so si evropske nacionalne institucije izmenjale mnenja o statusu nacionalnih institucij in o stanju na področju zaščite zagovornikov človekovih pravic v Evropi. Udeleženci so se strinjali, da nacionalne oblasti mednarodne standarde glede mandata in delovanja NHRI-jev poznajo razmeroma slabo. V Evropi je tudi že leta opazen trend zmanjševanja ravni zaščite zagovornikov človekovih pravic. »Varuh je konec lanskega leta izdal posebno publikacijo o mednarodnih standardih svojega delovanja, saj je želel opozoriti na to, da delovanje institucije Varuha že dolgo ni več podvrženo zgolj nacionalni zakonodaji. Mednarodne standarde mora najprej spoštovati in implementirati država, pri svojem delu pa jih mora seveda upoštevati tudi sama institucija. Varuh podpira predloge za vzpostavitev ustreznega regionalnega mehanizma za zaščito zagovornikov človekovih pravic v Evropi,« poudarja dr. Drenik Bavdek.

Zadnji dan zasedanja je potekala letna konferenca GANHRI, ki je obravnavala spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu. Obravnavan je bil Načrt za naslednje desetletje, ki ga je konec leta 2021 razvila Delovna skupina Združenih narodov za človekove pravice v gospodarstvu. »Varuh vidi pomembno vlogo NHRI pri promociji človekovih pravic v gospodarstvu, zato je že lani organiziral posvet s to temo, na katerem so sodelovali predstavniki oblasti, državnih institucij, gospodarstva in civilne družbe. Več pozornosti je v prihodnje treba nameniti tudi boju proti podnebnim spremembam in podnebni krizi, vplivu tehnoloških podjetij na nadzor nad zagovorniki človekovih pravic ter sprejemanju in spremljanju ustreznega pravnega okvira, nacionalnega akcijskega načrta in prostovoljnih zavez gospodarstva,« poudarja dr. Drenik Bavdek.

* * *

Globalno zavezništvo nacionalnih institucij za človekove pravice – GANHRI (do leta 2016 pod imenom Mednarodni koordinacijski odbor nacionalnih institucij za človekove pravice – ICC) je globalna mreža nacionalnih institucij za človekove pravice (NHRI), ustanovljena leta 1993, ki usklajuje odnos med NHRI-ji in sistemom Združenih narodov za človekove pravice, ter je obenem edina organizacija zunaj Združenih narodov, katere notranji sistem akreditacije, ki temelji na skladnosti s Pariškimi načeli Združenih narodov iz leta 1993, omogoča dostop do odborov Združenih narodov. GANHRI ima tudi poseben status v Svetu Združenih narodov za človekove pravice. Varuh je bil od leta 2000 do 2020 akreditiran s statusom B po Pariških načelih, od januarja 2021 pa je akreditiran s statusom A, kar pomeni, da izpolnjuje vsa merila ter da ima v GANHRI tudi volilno in glasovalno pravico. GANHRI ima trenutno 120 članic (med njimi 88 s statusom A), ki se povezujejo v štiri regionalne mreže (evropske, afriške, ameriške in azijsko-pacifiške). Varuh je aktiven član Evropske mreže nacionalnih institucij za človekove pravice, ki je bila ustanovljena leta 2013 in združuje več kot 40 evropskih NHRI-jev.

Natisni: