Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na posvetu o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja poudaril pomen široke družbene razprave

Dvorana, kjer je potekal posvet o evtanaziji

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in njegova namestnica dr. Dijana Možina Zupanc sta se danes, 14. 6. 2023, v Cankarjevem domu udeležila javnega posveta z naslovom Etični in medicinski vidiki evtanazije. Varuh je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da so vprašanja glede pravice do življenja in še ne uveljavljene pravice do prostovoljnega končanja življenja izredno pomembna in zato tovrstne posvete pozdravlja. Dejal je še, da mora okoli tega vprašanja obstajati široka družbena razprava, ki bi pred uveljavitvijo pravice postavila tak sistem, ki ne bi dopuščal niti kančka dvoma, da so zlorabe mogoče. »Treba je doseči družbeni konsenz o tem, da bomo vedeli, da zlorabe lahko preprečimo v največji možni meri,« je poudaril. Meni, da je vse navedene pravice in dolžnosti treba nujno obravnavati na podlagi strokovnih ocen in stališč. 

V svojem prispevku z naslovom Pravica do življenja je opozoril, da pričakovanja do Varuha človekovih pravic Republike Slovenije vse prevečkrat presegajo pooblastila, ki mu jih nalagajo ustava in zakoni, kar se kaže tudi v različnih zakonodajnih rešitvah. Dejal je, da je bila s predlogom Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja neodvisni instituciji brez predhodne seznanitve in posvetovanja naložena obveznost opravljanja nadzorstvene funkcije pri izvajanju postopkov pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Varuh človekovih pravic RS naj bi obenem tudi vsaka tri leta poročal o teh postopkih, o njih pripravljal priporočila ter v primerih ugotovljenih hujših kršitev ali suma storitve kaznivega dejanja o tem obveščal pristojne organe. »Varuh kot institucija nima strokovnjakov niti zdravstvenih kompetenc, da bi lahko opravljal nadzor, kot izhaja iz predloga omenjenega zakona,« je na posvetu dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Poudaril a je še, da dostopne analize o urejenosti tega vprašanja v drugih državah kažejo, da tovrstne postopke v nobenem primeru ne opravljajo Varuhu sorodne institucije, temveč so nadzorni organi ali komisije posebej določeni in sestavljeni iz strokovnjakov s področja zdravstva.

Varuh Peter Svetina je na posvetu v Cankarjevem domu še poudaril, da je o temi, ki odpira vrsto etičnih in pravnih vprašanj, treba hkrati ustrezno nasloviti urejenost in dostopnost paliativne oskrbe na nacionalni ravni. »Nujen je multidisciplinarni pristop več različnih strok in praktikov s področja skrbi za težko bolne in onemogle, predvsem pa posebna previdnost pri sprejemanju končnih odločitev,« je jasen varuh Svetina.

Natisni: