Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha na seminarju OVSE-ja v Varšavi

Namestnik varuha človekovih pravic Tone Dolčič se je v Varšavi od 12. do 14. maja udeleževal mednarodnega seminarja o demokratičnih institucijah in demokratičnem upravljanju v organizaciji OVSE-ja.

 Na seminarju je bila posebna pozornost namenjena preglednosti zakonodajnega postopka in postopka priprave predpisov, posebej še vlogi nevladnih organizacij v teh postopkih.

Civilna družba mora v vseh »državniških zadevah« imeti ustrezno mesto, saj državni organi niso namenjeni le potrebam političnih strank, temveč prebivalcem države ali lokalne skupnosti. Pri tem je bila posebej izpostavljena odgovornost nosilcev oblasti, zlasti odgovornost poslancev, ki mnogokrat kolebajo med politično odgovornostjo svoji stranki in svojimi moralnimi načeli. S tem v zvezi je bila izpostavljena tudi odgovornost medijev v sistemu odprtega in demokratičnega sistema upravljanja javnih zadev.

 Seminarja sta se iz Slovenije udeležili tudi predstavnici Ministrstva za zunanje zadeve, predvsem pa je bila množična udeležba predstavnikov nevladnih organizacij iz članic OVSE-ja.

 

Natisni: