Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Člani mestne otroške vlade varuhu predstavili sklepe 14. otroškega parlamenta

Varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka so obiskali člani mestne otroške vlade. Predstavili so mu sklepe 14. mestnega otroškega parlamenta, ki je bil decembra lani in kjer so se pogovarjali na temo Humani medsebojni odnosi in zdrava spolnost.

 Med drugim so predstavniki ljubljanskih osnovnih izrazili željo, da bi otroci in mladostniki končno dobili varuha otrokovih pravic ali varuhovega namestnika, ki bi skrbel, da se zgodaj odkrivajo in preprečujejo zlorabe in druge oblike nasilja na otroki. Moral bi biti dobro prepoznaven in v celoti posvečen samo skrbi za otroke. Varuh jim je dejal, da ni v njegovi pristojnosti ustanavljati posebne inštitucije, da pa se pri Varuhu človekovih pravic RS zadnji dve leti z varovanjem pravic otrok poglobljeno ukvarja poseben oddelek za pravice otrok, ki ga vodi namestnik varuha Tone Dolčič.

 Otroci so opozorili so na različne pojave nasilja v družbi in v pogovoru z varuhom iskali načine za njegovo odpravo. Izrazili so željo, da bi se v šolo za starše vključevalo čim več staršev, predvsem pa, da bi pristojni strokovni delavci, učitelji oziroma šole posebej skrbeli za vključitev v tovrstne šole predvsem tistih staršev, ki bi »šolanje« potrebovali. Mladi še želijo, da bi v Ljubljani ustanovili hišo mladih in da bi bile vse šole informacijsko sposobne spletnih povezav.

 

Natisni: