Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh predstavil zbornik in projekt zagovornika otrok in mladostnikov

Varuh človekovih pravic je izdal zbornik Zagovornik - glas otroka, ki ga je predstavil na novinarski konferenci.

Publikacija je pregled prizadevanj delovne skupine za razvoj sistema zagovorništva za otroke, povzetek posveta na to temo z naslovom Zagovorništvo otrok in mladostnikov, ki se je zgodil aprila letos, in predstavitev pilotskega projekta zagovorništva, ki ga je oblikovala delovna skupina.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je izrazil upanje, da bo vzpostavljanje sistema zagovorništva naletelo na bolj odprta vrata kot prepoved telesnega kaznovanja ali nasilja v družini.

Namestnik varuha za socialo in otrokove pravice Tone Dolčič je poudaril, da je zbornik le povzetek prve faza v oblikovanju sistema zagovorništva. Januarja prihodnje leto naj bi se začel izvajati pilotski projekt, ki ga je oblikovala delovna skupina 17 članov vladnih in nevladnih organizacij. Varuh v pripravi sistema zagovorništva igra vlogo koordinatorja (poslušaj od 4:00 do 6:30).
Namestnik Dolčič je predstavil še dogajanje na področju otrokovih pravic. Septembra je na srečanju mreže evropskih ombudsmanov ENOC v Atenah bilo govora o telesnem kaznovanju otrok. Slovenija zaenkrat še vedno spada med 32 od 46 držav, ki telesnega kaznovanja ni izrecno prepovedala. Spada pa tudi med 7 držav, ki je to obljubilo storiti v najkrajšem možnem času. Namestnik Dolčič je v Atenah evropskemu komisarju za človekove pravice Thomasu Hammambergu prenesel zavezo slovenske vlade, ki jo je ta dala v odzivnem poročilu na letno poročilo varuha, da bo področje nasilja ustrezno uredila v družinskem zakoniku.
V Atenah so govorili tudi o participaciji otrok pri odločanju, kar bo eden od glavnih projektov oddelka za otrokove pravice prihodnje leto.
Med obiski zavodov skušamo z anonimnim izpolnjevanjem vprašalnikov pridobiti informacije o zadovoljstvu otrok s strokovnimi službami znotraj in zunaj zavodov, ki naj bi se ukvarjali s pravicami mladih. Ker anketa še poteka, ocene še ni, bo pa vključena v Letno poročilo 2006, ki je v pripravi.

Svetovalka varuha Martina Jenkole je orisala potek oblikovanja sistema zagovorništva. Dejala je, da je delovna skupina sprva želela predlagati spremembo zakonodaje, po posvetu, ki se je zgodil aprila letos v državnem zboru, pa se je izkazalo, da je veliko odprtih vprašanj, odgovore na katera bodo skušali pridobiti med izvajanjem pilotskega projekta. Projekt bo trajal 2 leti, opravljale se bodo evalvacije in razvijala mreža na lokalnem nivoju. Vrednost projekta zaenkrat zaradi pomanjkanja nekaterih informacij še ni v celoti ocenjena, največji strošek pa bo izobraževanje zagovornikov, saj je delo delovne skupine prostovoljno. Za zagon projekta bo del sredstev namenila generalna sekretarka društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer od izkupička knjige Naše deklice z vžigalicami, prav tako bo del sredstev iz materialnih stroškov prispeval Varuh. Za razvoj projekta in njegovo implementacijo se bodo sredstva skušala pridobivati preko natečajev. Zagovornik naj bi stal ob otrokovi strani takoj, ko nastopi problem, ne zgolj v postopkih, je še povedala Jenkoletova. (poslušaj od 16:00 do 24:00)

Varuh je na vprašanje novinarke povedal še, da je v primeru nedodelitve sredstev za projekt društva Legebitra z izgovorom, da je neka druga organizacija (Škuc) za podoben projekt iz evropskih skladov dobila precejšnja sredstva za preprečevanje diskriminacije istospolnih, po njegovem mnenju šlo za diskriminacijo.
Ugotovili smo, da je odločba, ki so jim jo dodelili z argumentacijo, da jim ne bodo podelili sredstev, nezakonita, ker ne vsebuje pravilnega pravnega poduka in društvu svetovali, da sprožijo upravni spor, kar so tudi storili, in da naj se pri tem sklicujejo na 22. člen ZUNEO, ki navaja obratno dokazno breme: državni organ, ki se ga dolži, da je diskriminiral, mora dokazati, da tega ni storil, je še povedal varuh.

Povedal je še, da glede na predvolilni čas nismo prejeli veliko prijav v zvezi s sovražnim govorom. Bili smo opozorjeni na domnevno proti Romom nastrojeno sovražno predvolilno izvajanje poslanca SNS Zmaga Jelinčina na lokalnih radijskih postavah in seznanjeni, da je bila ovadba že vložena.

Natisni: