Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Z novinarske konference

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci predstavil novo številko brezplačnega biltena Varuh, ki je tokrat posvečena skupinama, vsaka na svoji strani generacijske črte: starejšim in otrokom.
Odločno je obsodil vsakršno žaljenje verskih čustev in omejevanje svobode govora z nasiljem. Meni, da je svobodo izražanja mogoče omejiti samo na podlagi zakonov in predpisov (izjava 2:30). Na številne očitke, zakaj se v določenih primerih ni oglasil, je odgovoril, da se oglaša najprej takrat, ko organi in inštitucije, ki jih nadzoruje, ne delajo kot bi morale, da dnevno odgovarja na povprečno 4 novinarska vprašanja in da na redni mesečni novinarski konferenci izpostavi teme, ki širše ilustrirajo določeno problematiko s katero se ukvarja (poslušaj 3:09 dalje).

Omenil je tudi, da do številnih diskreditacij v smislu, da pri Varuhu nič ne delamo, da nimamo pooblastil za javno opozarjanje in podobno, ne bi prihajalo, če bi tisti, ki skušajo diskreditirati, spremljali delo Varuha in se poučili o pravnih podlagah za njegovo delo. Med drugim je omenil, da smo se odzvali smo se tudi v primeru problematike psov (poslušaj 3:30).

Spregovoril je o zadnje čase vnovič izpostavljenem vprašanju varuha otrokovih pravic in poudaril, da prav iz tega naslova pripravljamo tudi strokovni posvet o zagovorništvu otrok in mladostnikov, ki bo 20. aprila v državnem zboru. Ilustriral je še metode zavzemanja za pravice otrok s strani Slovenske nacionalne stranke (poslušaj od 5:30 do 7:00).

Izrazil je tudi nestrinjanje z odločitvijo vlade, da ne pripravi zakona o nasilju v družini, saj smo pri varuhu absolutno prepričani, da je k problematiki otrokovih pravic treba pristopiti celostno, delati z otroci, vzgojitelji, starši, predstavniki inštitucij, in da je kaznovalna politika zadnja stopnička.  Za preprečevanje nasilja v družini pa je treba izdelati tudi protokole za ravnanje različnih inštitucij, ki so vpletene v varovanje pravic otrok, je še poudaril varuh (poslušaj od 16:37 do 18:41).

Varuh je javnosti sporočil tudi, da je predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju včeraj, 3. 4., poslal pismo v katerem ga opozarja, da vsebina teh vprašanj ne ustreza definiciji poslanskega vprašanja, določeni v prvem odstavku 240. člena Poslovnika Državnega zbora. Po tej določbi se mora poslansko vprašanje nanašati na področje delovanja vlade oziroma posameznega ministrstva ali vladne službe. Varuh meni, da pri postopku imenovanja in razrešitve varuha človekovih pravic vlada s svojimi organi nima nikakršne funkcije ali pristojnosti. Zato meni, da predsednik parlamenta navedenih »poslanskih vprašanj« ne bi smel niti pošiljati vladi, niti javno objavljati, saj po svoji vsebini niso poslanska vprašanja. Varuh še meni, da bi moral Cukjati v konkretnem primeru »poslanska vprašanja« in njihovo objavo zavrniti ter vlagatelje napotiti na pridobitev podatkov v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja neposredno pri prizadetem funkcionarju oziroma organu. Več o vsebini pisma preberite tukaj.

Namestnik varuha zadolžen za področje sociale in otrokovih pravic Tone Dolčič je predstavil namen priprave posveta o zagovorništvu otrok in mladostnikov, ki bo 20. aprila v prostorih Državnega sveta (poslušaj od 7:13 do 12:47). Pri varuhu upamo, da bo razprava pripomogla k vzpostavitvi sistema zagovorništva, da bo postalo jasno tudi, ali otroci potrebujejo varuha otrokovih pravic in kakšnega. Pri Varuhu smo namreč prepričani, da je treba pravice otrok varovati, najsi bo to zagovornik ali pa varuh otrokovih pravic (poslušaj 12:10). Javno razpravo bomo od 20.4. do 10.5. prenesli tudi na naše spletne strani, nakar bomo skupaj z rezultati s posveta oblikovali zaključke razprave in jih posredovali pristojnim organom za nadaljnje ukrepanje.

Svetovalka varuha Martina Jenkole pa je predstavila oceno projekta Moje pravice, ki ga je Varuh skupaj s Šolo za mir in še nekaterimi vladnimi in nevladnimi organizacijami zasnoval leta 2003 in njegovo izvajanje spremljal v šolskih letih 2003/04 in 2004/05. Evalvacijsko raziskavo o uresničevanju otrokovih pravic z uporabo učnih kartic in ostalega didaktičnega materiala iz projekta je opravil Pedagoški inštitut po naročilu Ministrstva za zunanje zadeve. Raziskava je bila izvedena med 208 učitelji iz 40 osnovnih šol. Jenkoletova je med drugim povedala, da sta se na šolah, kjer je bil projekt vpeljan, zmanjšala nasilje in sovražnost. Več o evalvaciji pa lahko preberete tukaj ali poslušate posnetek novinarske konference od 13:00 do 16:27.

Varuh in namestnik Dolčič sta spregovorila tudi o varovanju pravic starejših in posebej izpostavila problematiko starejših na trgih delovne sile (brezposelnost, diskriminacija na delovnem mestu…) in nasilje nad starejšimi (poslušaj 19:43).

Varuh je na vprašanje novinarjev povedal še, da se strinja z ugotovitvami komisarja za človekove pravice Alvara Gil-Roblesa, tudi v delu o izbrisanih, še posebej pa ga veseli, da sta enakega mnenja tudi glede sovražnega govora med politiki (poslušaj 28:53). Povedal je še, da bo poročilo o spoštovanju človekovih pravic pripravila tudi Evropska komisija za spremljanje rasizma, nestrpnosti in ksenofobije (ECRI), ki se bo mudila v Sloveniji konec aprila (poslušaj 31:18).  Odločitev ustavnega sodišča, da je 35. člen zakona o policiji neustaven, varuh sprejema z odobravanjem in upa na pozitivne rešitve v praksi .  

Natisni: