Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic obiskal strokovno direktorico Onkološkega inštituta v Ljubljani

Varuh človekovih pravic Peter Svetina na sestanku s strokovno direktorico Onkološkega inštituta v Ljubljani

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 20. 6. 2023, obiskal strokovno direktorico Onkološkega inštituta v Ljubljani, dr. Ireno Oblak. Govorila sta o problematiki namestitve pacientov v ustrezno okolje v okviru socialnovarstvenih storitev po zaključku zdravljenja.

Posebno pozornost sta posvetila problematiki nastanitve oseb, ki zaključijo bolnišnično zdravljenje, pa nimajo kam in zato ostajajo v bolnišnicah, tudi v Onkološkem inštitutu v Ljubljani (OI). Strokovna direktorica je pojasnila, da pacienti ostajajo hospitalizirani na OI kljub temu, da je njihovo zdravljenje zaključeno, vendar pa potrebujejo dodatno pomoč oziroma nego, ki bi se jim lahko zagotovila v okviru socialnovarstvene institucije.

Varuh v zvezi s tem že dlje časa opozarja odgovorne, da to vprašanje terja sistemsko rešitev, zato obžaluje, da posluha še ni. »Lani smo se ponovno srečevali s težavami oseb, ki se po zaključenem zdravljenju v bolnišnicah brez potrebne nege ne morejo vrniti v domače okolje, zanje pa ni najti ustreznega mesta v okviru socialnovarstvenih storitev. Zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za solidarno prihodnost opozarjamo, da je še posebej nujno, da v prehodnem obdobju do uveljavitve zakonodaje na področju dolgotrajne oskrbe zagotovijo izvajanje 40.a člena Pravilnika o postopkih pri uveljavljanju pravice do institucionalnega varstva oziroma določijo natančen protokol nameščanja hudo bolnih in ostarelih v institucionalno varstvo, pomoči družini na domu brez čakalne dobe oziroma začasno nameščanja v negovalne bolnišnice oziroma oddelke,« je na sestanku poudaril varuh Svetina.

Dodal je, da v zvezi z institucionalnim varstvom Varuh človekovih pravic zagovarja proces deinstitucionalizacije in daje poudarek na bivanje in oskrbo v skupnosti. Ta proces se še vedno odvija prepočasi, slediti pa mora željam ljudi, ki želijo ostati v domačem okolju.

Natisni: