Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh predal deseto redno letno poročilo predsedniku državnega zbora

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je danes predal deseto redno letno poročilo predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju. Cukjati je varuhu zagotovil, da ga bodo poslanci obravnavali na septembrski seji. Še pred tem pa ga bo obravnavala Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Varuh bo letno poročilo v torek, 14.junija, predal še predsedniku vlade Janezu Janši.

Predaji je sledila novinarska konferenca, na kateri je varuh skupaj z namestniki predstavil svoje ugotovitve. Po besedah varuha se je glede na lansko leto nekoliko izboljšal odnos do Ustavnega sodišča, pozitivna sta tudi sprejetje protidiskriminacijske zakonodaje in ustanovitev ministrstva za javno upravo, ki združuje nekatere do sedaj razpršene službe. S tem je Vlada uresničila predloge varuha iz prejšnjih let, vendar pa se bo njegova učinkovitost pokazala šele v prihodnosti.

Kot vsako leto je varuh letos ponovno opozoril predvsem na dolgotrajne sodne postopke in sojenje v razumnem roku, zaostanke pri reševanju upravnih sporov na prvi in drugi stopnji, neprijazen odnos do uporabnikov storitev ter neaktivnosti organov, da bi bile pravice otrok varovane v skladu s konvencijo. Isto velja za področje duševnega zdravja, ki kljub večletnim opozorilom varuha še vedno ni urejeno. Problem, ki se vleče že leta in je dobil tudi mednarodne razsežnosti, je ureditev položaja izbrisanih, ki po nepotrebnem zastruplja politično ozračje. Še vedno tudi ni usklajene politike za reševanje romske problematike, po mnenju varuha manjkata tako zakon kot tudi enotna politika na vseh področjih: izobraževanje, bivanjski problemi, zaposlitev in socialna varnost, še ugotavlja varuh.

V letošnjem poročilu varuh ugotavlja nov problem etike javne besede, kamor lahko uvrstimo tako pisanje nekaterih medijev kot tudi izražanje nestrpnosti nekaterih politikov in poskuse odkrite in prikrite diskriminacije v zvezi s tem. Tudi kolektivno varstvo manjšin, ki niso opredeljene v Ustavi, še vedno ni urejeno, k čemur dodatno pripomoreta nedefiniran pojem avtohtonosti in pomanjkljivo opredeljene pristojnosti Urada za narodnosti.

Sum, ki ga je varuh izrazili lani, da se bodo problemi v stanovanjski oskrbi še zaostrili, se je žal uresničil že letos. Poleg težav, ki jih imajo najemniki v denacionaliziranih stanovanjih, revni in mladi je položaj najemnikov in iskalcev stanovanj zaostril še nov stanovanjski zakon s tem, ko preveč prepušča stanovanjsko področje trgu in občinam.

Namestnik varuha je še opozoril na predolge sodne postopke, v katerih so udeleženi otroci, in na neupoštevanje otrokovega mnenja. Prav tako ni ustrezne obravnave otrok žrtev nasilja, zato varuh pričakuje da se bo to področje čim prej zakonsko uredilo.

Varuh bo skrajšano verzijo letnega poročila izdala tudi v obliki posebne številke biltena: »Varuh - kako zavarovati svoje pravice« , ki bo širši javnosti na voljo na upravnih enotah, v bolnišnicah, ambulantah, knjižnicah, zavodih za zaposlovanje, študentskih in dijaških domovih, fakultetah, domovih za ostarele, nevladnih organizacijah, centrih za socialno delo, zaporih, policijskih postajah ipd. Skrajšana verzija poročila pa bo kot vsako leto izšla tudi v angleščini.

Natisni: