Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Svetina pred dnevom boja proti revščini: Nesprejemljivo je, da plača nekaterih ni dovolj za preživetje

Revščina, v kateri živijo otroci, pogosto pusti globoke sledi. Zato jim je nujno zagotoviti vse potrebno za normalen razvoj, pozivajo Združeni narodi ob mednarodnem dnevu boja proti revščini, 17. oktobru. Varuh Peter Svetina meni, da je nesprejemljivo, da morajo zaposleni prejemati socialne transferje, ti pa morajo biti ciljno usmerjeni na otroka.

Združeni narodi (ZN) z letošnjim geslom Skupaj opolnomočimo otroke, njihove družine in skupnosti ter odpravimo revščino pozivajo k akciji. Spomniti želijo na konvencijo o otrokovih pravicah, sprejeto pred skoraj 30 leti, ki je določila državljanske, politične, ekonomske, socialne in kulturne pravice za vsakega otroka ne glede na njegovo raso, religijo ali zmožnosti.

"V Sloveniji je pod pragom revščine približno 45.000 otrok, kar je več kot zaskrbljujoče," je ob tem opozoril varuh človekovih pravic Peter Svetina. Osnovna celica za zagotavljanje pravic otrok je po konvenciji družina. Če je ta revna, je reven tudi otrok," je opozoril. Glede na to jo je treba po njegovih besedah krepiti.

"Ljudje, ki hodijo v službo, morajo imeti dostojno delo in zanj prejeti dostojno plačilo, socialni transferji pa morajo biti ciljno usmerjeni na otroka, na pa za popravljanje socialnega položaja staršev," je poudaril. "Če hodim v službo in sem s socialnimi transferji še vedno pod pragom revščine, je to nesprejemljivo. V Sloveniji v letu 2019 si tega ne smemo privoščiti," je pozval. (STA)

Natisni: