Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Obisk DPM na PP Piran in v ZPKZ Koper ob prisotnosti opazovalcev iz Italije


Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ivan Šelih, namestnik varuhinje, svetovalec Varuha Robert Gačnik, spec. in predstavnik izbrane nevladne organizacije PIC Boris Nusdorfer so v torek, 20. 6. 2017, opravili redni obisk prostorov za pridržanje na Policijski postaji Piran. V sredo, 21. 6. 2017, so obiskali še Zavod za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Koper.

O ugotovitvah obeh obiskov in s priporočili za izboljšanje stanja, tudi o priporočilih glede kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za ublažitev posledic visokih poletnih temperatur v ZPKZ Koper, bo pripravljeno poročilo.

Ob obiskih sta bila kot opazovalca prisotna tudi člana organizacije Antigone iz Rima, predsednik Patrizio Gonnella in nacionalna koordinatorka Susanna Marietti. Ta organizacija sicer v sosednji državi Italiji redno opravlja obiske njihovih zaporov, zato je bil ta dogodek priložnost za medsebojno izmenjavo izkušenj opravljanja preventivnih obiskov zaprtih ustanov.

Tudi tuja opazovalca sta opazila dobre odnose v ZPKZ Koper, ki prispevajo k prijetnem vzdušju, kar je pomembno tudi za varnostne razmere in red v zavodu.

Natisni: