Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Člani DPM nenapovedano v Domu starejših občanov Gornja Radgona

Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM), mag. Jure Markič in Ana Marija Polutnik ter predstavnica nevladne organizacije Humanitarno društvo Pravo za vse  Mateja Veingerl, so v torek, 18. 4. 2017, opravili redni nenapovedan obisk Doma starejših občanov Gornja Radgona. Naknadno bo zavod obiskal tudi izvedenec izr. prof. dr. Peter Pregelj, dr. med.

Dom starejših občanov Gornja Radgona je novejši  socialno varstveni zavod, ki je z delom pričel leta 2008, v njem pa je nastanjenih 150 stanovalcev. Razmere v domu so člani DPM ocenili kot zelo dobre, pohvalili so jih tudi stanovalci sami. Z zadovoljstvom so ugotovili tudi, da sicer redke pritožbe stanovalcev zoper osebje vodstvo zavoda jemlje zelo resno in zaposlenega opozori na potrebo po primernem odnosu. Vsekakor je pozitivno tudi, da zavod daje zaposlenim veliko možnosti za izobraževanje in s tem izpopolnjevanje na svojem področju, kar nedvomno posledično vpliva tudi na kvaliteto dela in s tem zadovoljstvo stanovalcev.

Člani DPM-ja pa so opazili tudi nekaj pomanjkljivosti, na katere so opozorili že ob samem obisku, v obliki priporočil pa bodo vsebovane tudi v poročilu o obisku. Predvsem so opozorili, da bi bilo na enoti za osebe z demenco potrebno namestiti nabiralnik in tako stanovalcem dati možnost za anonimno oddajo pritožbe ali pohvale. Opozorili so tudi, da po prepričanju DPM omenjeni oddelek skladno z opredelitvijo Zakona o duševnem zdravju lahko opredelimo kot varovani oddelek, zato bi bilo ob sprejemu stanovalca nanj treba spoštovati zahteve zakona.  V poročilo o obisku bodo vključene tudi ugotovitve in morebitna priporočila, ki bodo vsebovana v izvedenskem mnenju.

Natisni: