Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Osnovnošolci skozi ustvarjalnost o svojih pravicah in odgovornostih

Danes se pričenja projektni teden z naslovom Tvoje pravice - moje pravice, ki ga je varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek pripravil v sodelovanju z osnovno šolo dr. Antona Debeljaka v Loškem Potoku. Projekt bo potekal med 22. in 25. aprilom na OŠ dr. Antona Debeljaka ter bo zaobjel učence vseh razredov osnovne šole.

 Glavni namen projektnega tedna je ozaveščanje o pomembnosti poznavanja pravic vključno z odgovornostmi, vzgajanje za prepoznavanje in spoštovanje pravic, vzgajanje za mir, strpnost in sodelovanje ter spodbujanje otrok k nenasilni komunikaciji. Projektni teden bo realiziran v okviru različnih predmetov, kjer bodo otroci s pomočjo oblikovanja izdelkov na temo »pravice – moja in tvoja odgovornost« obnovili znanje o svojih pravicah. Na ta način skuša varuh otroke predvsem spodbuditi k razmišljanju, aktivnemu sodelovanju ter izražanju lastnega mnenja. Prav tako pa je cilj tudi seznaniti otroke z načini in možnostmi pomoči ob kršitvah pravic otrok.

 Projektni teden se bo zaključil v petek, 25. aprila ob 12. uri, s krajšo kulturno prireditvijo, na kateri bodo na ogled izdelki učencev nastali znotraj projektnega tedna. Ob tej priložnosti se bo z učenci srečal tudi varuh ter jih pozdravil s krajšim nagovorom.

 Projektni teden sodi v okvir varuhovih prizadevanj spodbuditi otroke k aktivnejšemu sodelovanju ter razmišljanju o določenih temah, ki jih zadevajo in med katerimi so njihove pravice vsekakor osrednjega pomena. Prav tako pa takšne akcije varuhu omogočajo, da se še bolj seznani s pogledi otrok ter njihovim poznavanjem pravic, kar pa je nujno potrebno za učinkovito širjenje otrokovih pravic v prihodnosti.

 

 

Natisni: