Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhu človekovih pravic predstavili raziskavo Varovanje človekovih pravic in policija.

Predstavniki policije so razširjenemu kolegiju varuha človekovih pravic v uradu varuha predstavili raziskavo z naslovom Varovanje človekovih pravic in policija.

Generalni direktor policije Marko Pogorevc je ob tej priložnosti povedal, da želi policija z omenjeno raziskavo med drugim prispevati k povečanju transparentnosti njenega delovanja. Rezultati ankete med slovenskimi policisti iz vseh policijskih uprav v Sloveniji, ki so jo izvedli konec lanskega leta, bodo uporabljeni za osnovo pri oblikovanju smernic za nadaljnje delo slovenske policije. Velik poudarek bo poleg večjega nadzora nad delom policistov dan tudi izobraževanju in usposabljanju na vseh ravneh, pri čemer bo dobrodošla že do sedaj bogata pomoč varuha človekovih pravic, je dejal Pogorevc.

Varuh Matjaž Hanžek je pozdravil prizadevanja policije za dvig ravni spoštovanja človekovih pravic v svojih vrstah. Raziskava na izbranih mejnih hipotetičnih primerih, v katerih se policist pri svojem delu najlažje znajde v dvomu, po mnenju varuha daje jasno sliko o stopnji zavedanja človekovih pravic in njih spoštovanja med policisti.

Varuh je že večkrat predlagal spremembe pravnih predpisov in oblikovanje konkretnih navodil za delo policistov. Omenjene napotke sedaj potrjuje tudi raziskava, na osnovi katere bodo izvedli določene spremembe na zakonskem oziroma podzakonskem področju. Normativna dorečenost je nujna za večjo uspešnost policistov pri delu, pri ohranjanju zaupanja v policijo pa je nujno tudi dosledno sankcioniranje kršiteljev iz policijskih vrst, je še dodal varuh in se odzval povabilu generalnega direktorja za sodelovanje v izobraževanju vodstvenih delavcev policije.

Sogovorniki so se strinjali, da je dvigovanje zavesti policistov o človekovih pravicah in njihovem spoštovanju proces h kateremu bost tudi v prihodnje stremeli obe inštituciji.

 

Natisni: