Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na seji odbora DZ za notranje zadeve o položaju romske skupnosti

Namestnik varuhinje jernej Rovšek se je v četetk, 8. 10. 2015, udeležil seje odbora DZ za notranje zadeve, ki je pozornost namenil še četrtemu poročilu o položaju romske skupnosti. Med drugim je povedal, da sta kritični zlasti dve področji: odlašanje z nujnimi spremembami zakona o romski skupnosti in urejanje bivalnih razmer.

Odbor do prekinitve seje razprave ni uspel skleniti, nadajeval jo bo prihodnji teden.

Razpisa za ureditev infrastrukture v romskih naseljih že tri leta ni, občine pa se izgovarjajo, da nimajo denarja, je izpostavila predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer. Ob poročilu je ugotavljala, da je bilo izvedenih kar nekaj aktivnosti, a stanje še vedno ostaja isto: poleg neurejenih romskih naselij, ki so še vedno brez vode in elektrike, je omenila tudi nizko izobrazbo in visoko brezposelnost. Tudi nova nacionalna strategija za Rome, ki je v pripravi, po njenem mnenju ne bo zaživela, če ukrepi in programi ne bodo finančno ovrednoteni.

Enako je poudaril predstavnik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je dodal, da je treba narediti tudi evalvacijo, ali so bili projekti dobro izpeljani in kakšni so njihovi rezultati. Kritično je ocenil, da se že sedaj vse zakonske podlage za izboljšanje položaja Romov ne izvajajo in da nekatere državne institucije ne upoštevajo Sveta romske skupnosti. Premalo je po njegovih besedah narejenega tudi na področju preprečevanja diskriminacije in sovražnega govora proti Romom.

Predstavnik foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je poudaril, da niso več pripravljeni biti objekt različnih institucij ali politike. Želijo biti aktivni sooblikovalec skupne prihodnosti. Želijo si tudi svojega poslanca v DZ. Za reševanje bivalnih razmer pa je podal predlog, da bi uvedli namensko glavarino za tiste občine, ki imajo romskega svetnika.

Bogdan Miklič iz Zveze Romov za Dolenjsko pa je med drugim kritično ocenil, da romski svetniki sicer so, a to je tudi vse, saj od občin nimajo nikakršne podpore, svet romske skupnosti pa po njegovih besedah "ne predstavlja nikogar".

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je poudaril, da se poročila ponavljajo, premakne pa se nikamor. Romom pa je svetoval, da so lahko uspešnejši, če bi na svoji strani zagotovili enega sogovornika, saj je njihovih predstavnikov vsako leto več.

Da ni enotnosti na strani romske skupnosti, je ugotavljala tudi Janja Sluga (SMC). Sredstva, ki se namenjajo za romsko skupnost, po njenih besedah niti niso tako nizka, kot je majhen učinek. Da bi bilo dobro, če bi dobili analizo preteklih izkušenj in jasne cilje, kako naprej, ob tem da se v vse aktivnosti vključi svet romske skupnosti, je prepričana tudi Nada Brinovšek (SDS).

Na navedbe, da ni enotnosti med Romi, se je odzval Horvat Muc in poudaril, da je to demokracija, k neenotnosti pa po njegovem mnenju prispevajo tudi nekateri, ki hujskajo Rome enega proti drugemu in nekaterim pišejo govore.

Natisni: