Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja Vlasta Nussdorfer: "Mladi zaradi prepuščenosti sami sebi bolj nagnjeni k deviantnim dejanjem."

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v četrtek, 26. 9. 2013, v Mariboru udeležla posveta Mladi in kriminal, ki sta ga pripravila Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor in Varnostni sosvet Mestne občine Maribor. Ob robu srečanja je za javnost med drugim povedala, da so mladi pogosto prepuščeni sami sebi, zato so bolj nagnjeni k deviantnim dejanjem, ki se hitro sprevržejo v nasilje. "Ko mladi gledajo reklame, filme, kjer so vsi lepi, uspešni in imajo hiše, se vprašajo, zakaj sami tega nimajo. Pot do tega je lahko tudi kaznivo dejanje," je dejala.

Po besedah varuhinja je danes vedno več tudi mlajših od 14 let, ki storijo kazniva dejanja. "Zelo veliko je vzrokov. Lahko je to odsotnost staršev, ki jih ni doma in so otroci prepuščeni sami sebi. Lahko je to pasivnost ali nevednost staršev, predvsem pa se mi zdi, da je veliko neprimernega druženja mladih, kjer drug drugega vzpodbujajo. Ko jim prvič uspe kaznivo dejanje, recimo drobna tatvina, s tem nadaljujejo," je še pojasnila.

Pri kaznivih dejanjih, ki jih zagrešijo otroci ali mladostniki, danes niso več le drobne tatvine ampak gre velikokrat za jemanje predmetov, na primer mobilnih telefonov, z uporabo nasilja. "Ko pride do deviantnega dejanja, se danes zelo hitro zgodi nasilje," je pojasnila in vzrok za to v veliki meri pripisala različnim medijem. "Nasilje vidiš povsod, v vseh filmih."

Porast pri varuhinji človekovih pravic opažajo tudi pri zasvojenosti mladih z drogami ter spolnem nasilju. "Mladi si na področju spolnosti dovolijo preveč. Na žurih prihaja do neprostovoljnih spolnih odnosov ali pa celo mlada dekleta popustijo, da bi s tem pridobile prijateljstvo," je pojasnila Nussdorferjeva.

Kot glavne težave je med drugim izpostavila osamljenost otrok, splošno negativno vzdušje v družbi in pomanjkanje ustrezne komunikacije. "Povsod je prisoten mobitel, tudi v družinah. Ko se družina sreča, se sploh ne pogovarja, ampak je vsak na svojem mobitelu, računalniku ali televiziji," je ponazorila. Starši si so po njenih besedah velikokrat "kupujejo" otroke z različnimi darili ali pa jih vzgajajo z nasiljem.

"Prva kazniva dejanja vodijo v naslednja in če tu družba nekaj ne naredi, bodisi šola, centri za socialno delo ali kasneje tožilstvo in sodišče, lahko prideš prepozno do nekoga. Lahko je že zasvojen, je storil več kaznivih dejanj in ima občutek, da se mu po pošteni poti niti ne splača naprej," je dodala na današnjem medinstitucionalnem posvetu, ki ga že 11. leto organizirata Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor in Varnostni sosvet Mestne občine Maribor.

Število primerov mladoletniške kriminalitete sicer po podatkih policije upada. V lanskem letu so bili mladoletniki v Sloveniji osumljeni 1827 kaznivih dejanj, kar je za 9 odstotkov manj kot leto prej. A Nussdorferjeva opozarja, da se v tej statistiki upošteva le odkrite primere, ni pa znano, koliko je še prikritega.

Natisni: