Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ombudsman Matjaž Hanžek se je srečal z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Janezom Drobničem

Sodelovanje med ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in uradom varuha človekovih pravic je dobro, je po današnjem sestanku z ombudsmanom Matjažem Hanžkom povedal minister Janez Drobnič. Sestanek med ministrom in varuhom je bil namenjen izmenjavi osnovnih informacij glede izvrševanja določenih zakonov, je povedal Drobnič, ki je varuha obenem seznanil tudi s programom in usmeritvami ministrstva za letošnje leto. Hanžek pa je pojasnil, da je "neprijetno presenečen nad hitrim vlaganjem zakonov" v parlamentarno proceduro, kar ne velja le za ministrstvo za delo, temveč za celotno vlado.

Ob tem je ombudsman poudaril, da bi morali pri sprejemanju nekaterih zakonov izvesti široko javno razpravo, vendar se z ministrom glede tega, kaj to pomeni, nista strinjala. Drobnič je v zvezi s tem pojasnil, da ministrstvo pri pripravi zakonov sodeluje tudi z zainteresiranimi skupinami. Imamo zelo naporen urnik, zato se širokih razprav, ki bi tekle dva, tri mesece ali pol leta, ne predvideva, je povedal Drobnič. Predloge zakonov obravnava tudi vladni ekonomsko-socialni svet, v sklopu katerega imajo partnerji možnost razprave. Ob tem je poudaril, da se zakoni sprejemajo v parlamentu, kjer lahko sodelujejo tudi interesne skupine. "Tega bi se morali posluževati v večji meri," meni Drobnič.

Eden izmed ključnih problemov, ki so povezani z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, tako Hanžek, je vprašanje vzpostavitve evidence o plačanih prispevkih za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. To je problem, ki v zadnjem letu postaja za nekatere zelo pereč, saj nekateri delodajalci ne plačujejo omenjenih prispevkov, je povedal Hanžek. Če država ne bo ukrepala, lahko zaradi tega problema nekaj tisoč ljudi izgubi socialno varnost in pokojnine, je še dodal. Po njegovih besedah je Drobnič obljubil, da se bo tega nemudoma lotil.

Hanžek je ministra spomnil tudi na nekaj zaostankov v postopkih, ki se "vlečejo". Drobnič pa je Hanžka seznanil, da so se zaostanki pri odločanju o pritožbah v času njegovega ministrovanja že zmanjšali za tretjino.
Na novinarsko vprašanje o tem, kako je lahko sodelovanje med uradom in ministrstvom dobro, če se ministrstvo tri mesece ni odzvalo vabilom urada varuha na seznanitveno srečanje, pa je Drobnič odgovoril, da sta instituciji kljub temu, da se minister in varuh še nista sestala, sodelovali dobro. "Enkrat ali dvakrat pa je sestanek zaradi določenih obveznosti odpadel," je še dodal Drobnič. Po mnenju Hanžka pa sodelovanje glede dogovarjanja o prvem srečanju med uradom in ministrstvom ni bilo dobro.

Na ministrstvu za delo so sicer v tem času upoštevali vse pripombe, ki jih je nanje naslovil urad varuha, je še zagotovil Drobnič.

Z današnjim obiskom je Hanžek zaokrožil prva srečanja s posameznimi ministri in predsednikom vlade.

Glede današnje napovedi ministra za zdravje Andreja Bručana, da bo nov zakon o bolnikovih pravicah uvedel institut zastopnika bolnikovih pravic, pa je Hanžek za STA povedal, "da je to v redu. To je ena izmed variant, ki je sprejemljiva."

Natisni: