Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izjava za javnost ob seminarju Dom med resničnostjo in prispodobo - Skala

Ob sklepu mednarodnegaseminarja Mladi - ulica - prihodnost. Dom med resničnostjo inprispodobo, ki je v organizaciji Skale potekal v Ljubljani od 5. do 7.aprila 2000. Sodelavci Skale naslavljamo na vse, ki se v naši domovini posvečajo vzgojnemu delu z mladimi, in na vse družine v Sloveniji, naslednjo izjavo :

Krepimo

vzgojno moč družine

1. Zaupamo družini

Zaupamo v družino, ki je dom vsakega izmed nas in osnovna celicadružbe. Verjamemo v vrednote, ki so stoletja ohranjale življenjsko moč posameznikov, družin in celotnega naroda. Te so še posebno:

  • odprtost življenju,
  • zvestoba med zakoncema in negovanje partnerskega odnosa,
  • materinstvo, očetovstvo in družinska vzgoja,
  • ustvarjanje družinske skupnosti in spoštovanje enkratnosti vsakega člana,
  • oblikovanje človekove osebnosti,
  • pogovor in medsebojno zaupanje,
  • ekonomska trdnost,
  • odprtost družine širšemu družbenemu okolju in sooblikovanje pravičnejše družbe,
  • odprtost samopreseganju in transcendenci.


Verjamemo, da ima družina tudi danes središčno in nenadomestljivo vlogopri izročanju omenjenih vrednot in torej pri utrjevanju celotne človeške družbe.

2. Skrb vzbujajoča znamenja

V zahodnem svetu in tudi pri nas se zaradi spremenjene kulturne indružbene občutljivosti pojavljajo okrnjene oblike družinskega življenja, ki s samo strukturo in pojavnostjo v jedru onemogočajo celostni razvoj posameznikov, še posebej otrok.

Zakonodaja in politične odločitve, ki neposredno ali posredno posegajov življenje družine, pogosto ne omogočajo večje kakovosti družinskega življenja, kaj šele da bi jo spodbujale.

Lik očeta je medel, njegova vloga pa je v procesih vzgoje zanemarjena in drugotna.

Priča smo tudi grobemu in nelegalnemu početju nekaterih delodajalcev, ki pogojujejo sklenitev delovnega razmerja, zlasti žena, z zahtevami,ki so v popolnem nasprotju s temeljno etiko, s temeljnimi pravicami in dostojanstvom posameznika in ki na nedopusten način ogrožajo kakovost družinskega življenja.

Opazen je velik in pogosto negativen vpliv medijev in sodobne informatike na življenje družine in dozorevanje otrok ter mladostnikov. Mediji pogosto ustvarjajo negativen odnos do življenja, kar med drugim povzroča tudi skrb vzbujajoč padec rodnosti.

3. Poziv

Ne razprodajajmo svoje prihodnosti! Vrnimo družini moč, da bo mogla opravljati svoje temeljno poslanstvo, ki je vzgoja mladih!

Zato pozivamo

  • vladne ustanove, še posebej Ministrstvo za delo,družino in socialne zadeve, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravstvo ter Ministrstvo za okolje in prostor: sprejemajte družini naklonjeno zakonodajo zlasti na področjihdružinske, šolske, izobraževalne, zaposlitvene, socialne, zdravstvenein stanovanjske politike, omogočajte staršem možnost opravljanjavzgojnega poslanstva;
  • šole, vzgojne in socialne ustanove:vzgajajte mlade z vključevanjem njihovih družin v procese vzgoje inizobraževanja, spoštujte vzgojo, ki je v skladu s prepričanji družinein pravico mladih do nepretrgane vzgoje, naredite vi prvi korak kdružini, ko je to potrebno;
  • vladne in nevladne organizacije tervso civilno družbo, ki se posveča delu z mladimi in njihovimi družinami: obveščajte se o svoji dejavnosti, iščite pota sodelovanja ter takobogatite skupno izkušnjo dela z družino; posebno pozornost namenitepripravi mladih na zakonsko življenje in na poslanstvo starševstva;
  • starše: ne grenite življenja svojih otrok z nasiljem, zasvojenostmi, zlorabami, neustreznimi pričakovanjiin zanemarjanjem svojih dolžnosti; bodite jim v resnično oporo prinjihovem celostnem dozorevanju.


Spodbujamo

  • starše: sprejemajte življenje, negujte partnerskiodnos, bodite ponosni na svoje očetovstvo in materinstvo, ustvarjajteprostor za sobivanje in pogovor v družini, prisluhnite svojim otrokom,spoštujte njihovo enkratnost,
  • mlade: živite odgovorno svojo mladostin se z veseljem pripravljajte na zakon ter na poklic očetovstva inmaterinstva,
  • družine: povezujete in podpirajte sepri iskanju odgovorov na izzive sodobnega časa, sodelujte s širšodružbeno skupnostjo in z družinam naklonjenimi ustanovami,
  • vse ljudi dobre volje: dajte narazpolago svoj čas in svoje moči za blagor družin in mladih naSlovenskem, bodite solidarni z družinami v stiski, ki vas potrebujejo.


Vzgoja je stvar srca!
Janez Bosko

S K A L A
mladinska ulična vzgoja


V Ljubljani, 15. maja 2000, ob svetovnem dnevu družine

Natisni: