Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sestanek mreže NPM o zdravstveni oskrbi v zaporih in psihiatričnih ustanovah

Namestnik varuhinje in vodja Državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ivan Šelih in svetovalec Varuha mag. Jure Markič sta se udeležila srečanja Mreže nacionalnih preventivnih mehanizmov za severovzhodno Evropo (SEE NPM). Dogodek je potekal od 5. do 6. julija 2017 v Podgorici, glavnem mestu Črne gore, obravnavali pa so problematiko zagotavljanja zdravstvene oskrbe v zaporih in psihiatričnih ustanovah.

Namestnik varuhinje Šelih je kot predsednik pravne skupine Mreže v uvodnem nagovoru poudaril, da mora ocena stanja zdravstvene oskrbe temeljiti na splošnem načelu, da so obsojenci upravičeni do enake ravni zdravstvene oskrbe kot vsi ostali. To je temeljna in neodtujljiva pravica vsakega zaprtega človeka. Le ustrezna zdravstvena oskrba lahko zagotovi visoko kakovost življenja tudi v ustanovi zaprtega tipa. Neustrezna medicinska oskrba lahko privede do nečloveškega in ponižujočega ravnanja. Prav tako ne gre zanemariti, da zdravstvena služba pomembno prispeva k preprečevanju slabega ravnanja s skrbnim spremljanjem zdravstvenega stanja obsojencev, zagotavljanjem ustrezne zdravstvene oskrbe, opozarjanjem (odzivanjem) na morebitne zdravstvene težave in s preventivnimi dejavnostmi.

V nadaljevanju srečanja so udeleženci izmenjali mnenja o dostopnosti zdravnikov, enakopravnem zagotavljanju zdravstvene oskrbe, privolitvi v zdravljenje in zaupnosti, preventivnih zdravstvenih ukrepih, pomoči osebam s posebnimi potrebami, poklicni neodvisnosti in usposobljenosti. Vse to so vidiki, ki jih spremlja Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) na svojih obiskih zdravstvenih storitev v zaporih.

Eden od sklepov sestanka je bil, da mora biti zdravstvena služba v zavodih za prestajanje kazni zapora del javne zdravstvene mreže (pri nas je tako organizirana), s poudarkom na posebnih in dodatnih nalogah ter položaju zdravstvene službe pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe. zaprtim osebam.

Zdravstvena nega je nedvomno zelo pomembna tudi za bolnike, ki so pridržani v psihiatričnih bolnišnicah. Nadalje je slovenski predstavnik opozoril na potrebo po razlikovanju med pridržanjem na oddelku pod posebnim nadzorom in samo zdravstveno obravnavo. Živahna razprava o tem pomembnem vprašanju se je nadaljevala tudi drugi dan srečanja. Čeprav je bilo sprva videti, da so pogledi sodelujočih različni, se je po razpravi izkazalo, da se načeloma strinjajo, kar je omogočilo – na podlagi izraženih mnenj – potegniti ustrezen zaključek, ki bi nedvomno predstavljal vodilo ne samo za vse NPM na tem področju ampak tudi širše. V skladu s standardi CPT bi moralo biti temeljno načelo, ki bi urejalo to področje, pravica pacienta do svobodne in informirane privolitve v zdravljenje. Sprejem osebe v psihiatrično ustanovo na neprostovoljni osnovi se ne sme razlagati kot dovoljenje za zdravljenje brez njene privolitve. Iz tega sledi, da je treba vsakemu sposobnemu pacientu, bodisi prostovoljnemu ali neprostovoljnemu, dati možnost, da zavrne zdravljenje ali kateri koli drug medicinski poseg. Vsako odstopanje od tega temeljnega načela bi moralo temeljiti na zakonu in se nanašati samo na jasno in strogo opredeljene izjemne okoliščine.

Natisni: