Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Točkovanje statusa nezaposljive osebe v razpisu za dodelitev socialnega stanovanja v najem

Pobudnik je kandidiral na razpis za dodelitev socialnih stanovanj v najem v občini Kranj. Pri tem je naletel na težavo, ker mu ni uspelo pridobiti potrdila o statusu nezaposljive osebe. Menil je, da bi mu glede na njegove osebne okoliščine pripadale dodatne točke na ta status, s čimer bi imel realne možnosti za dodelitev socialnega stanovanja. Iz priložene dokumentacije je bilo razvidno, da je Mestna občina Kranj v točkovalnem zapisniku v skladu s pravilnikom predvidela 30 točk za status udeleženca razpisa z družinskim članom, za katerega je po predpisih o zaposlovanju ocenjeno, da je nezaposljiv. To možnost je omogočala četrta alinea 6. člena Pravilnika o merilih za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem.

Na zavodu za zaposlovanje so mu odgovorili, da jim predpisi s področja zaposlovanja ne omogočajo izdajati potrdila, da je brezposelna oseba nezaposljiva oz. teže zaposljiva. V pobudnikovem primeru so lahko dali le mnenje, da so glede na njegovo dolžino brezposelnosti (9 let in 9 mesecev), poklic in invalidnost, njegove zaposlitvene možnosti omejene. Glede na to, da zavod za zaposlovanje ni imel pravne podlage za ocenjevanje težje zaposljivosti, in ob upoštevanju dejstva, da je bila četrta alinea 6. člena pravilnika po razpisu črtana s spremembami in dopolnitvami pravilnika, ni bilo utemeljeno pričakovati, da bi zavod pobudniku lahko izdal omenjeno potrdilo.

Ker pa je bilo to merilo vključeno v pravilnik, ki je bil veljaven v teku razpisa za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem v občini Kranj, smo občini predlagali, naj v tem primeru sama oblikuje merila, po katerih bo mogoče točkovati status nezaposljive osebe v skladu s 7. točko njihovega točkovalnega zapisnika.

Mestna občina Kranj nas je obvestila, da so upoštevali naše mnenje in pobudniku priznali status nezaposljivosti na podlagi mnenja ZRSZ, Območne enote Kranj. Pobudnik je z dodelitvijo dodatnih 30 točk dosegel zadostno število točk za dodelitev socialnega stanovanja v najem.

 

Natisni: