Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nezakonit nadzor dopisovanja pripornika z varuhom človekovih pravic

Tretji odstavek 213.b člena Zakona o kazenskem postopku določa, da lahko varuh človekovih pravic obiskuje pripornika in si z njim dopisuje brez predhodnega obveščanja in nadzora preiskovalnega sodnika. Pisanj, ki jih pripornik pošilja varuhu človekovih pravic, ni dopustno pregledovati. Pravica priprte osebe, da si z varuhom človekovih pravic dopisuje brez sodnega nadzora, izhaja tudi iz pravilnega tolmačenja tretjega odstavka 42. člena Zakona o varuhu človekovih pravic. Sodni nadzor pripornikovega dopisovanja z varuhom človekovih pravic je nezakonit in v neskladju z namenom te institucije.

Okrajno sodišče v Velenju nam je poslalo sedem pisem pripornika, naslovljenih varuhu človekovih pravic. Pisemski pošiljki je bil priložen dopis sodišča s pojasnilom, da so bila pripornikova pisma pomotoma odprta in pregledana. Sodnica, ki je tako vršila nadzor nad pripornikovim dopisovanjem, je pojasnila, da je do napake prišlo, ker pisem, naslovljenih varuhu človekovih pravic, ni pričakovala med pošto, saj bi jih moral že zavod za prestajanje kazni zapora, v katerem je pripornik, poslati direktno varuhu človekovih pravic.

Predstojnica sodišča in sodnica Okrajnega sodišča v Velenju sta potrdili, da je bil z opisanim pregledovanjem pošte, ki je bila naslovljena varuhu človekovih pravic, kršen Zakon o kazenskem postopku. Sodnica se je za napako opravičila in zagotovila, da do nje ne bo več prišlo.

 

Natisni: