Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na poslanskih klopeh tudi nasilje v družini

Državni zbor se je na današnji seji lotil  tudi  vprašanj ukrepanja zoper nasilje v družini. Na poslanskih klopeh se je omenjena tematika znašla na pobudo varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki je že julija lani državnemu zboru posredoval posebno poročilo z naslovom Nasilje v družini - poti do rešitev s pričakovanjem, da bo njegova obravnava pripomogla k hitrejšemu in bolj usklajenemu reševanju tega perečega problema. Gre sicer za povzetek nekaterih prispevkov udeležencev strokovnega posveta, ki ga je varuh pripravil 19. novembra 2003.

Varuhovo poročilo je tako prvenstveno namenjeno spodbudi, da se visoka politika, državni zbor, predvsem pa vlada in pristojna ministrstva, začnejo resno ukvarjati s problematiko nasilja v družini, pri čemer je potrebno določiti naloge posameznim institucijam in zagotoviti sočasno delovanje vseh različnih strok oziroma vseh ministrstev, ki se srečujejo s to problematiko.

Varuh človekovih pravic Hanžek pričakuje, da bo obravnava posebnega poročila v državnem zboru pripomogla k hitrejšemu in bolj usklajenemu reševanju tega perečega problema. Sicer pa varuh človekovih pravic meni, da pri nasilju v družini ne gre za obrobno družbeno dogajanje. Pri kaznivih dejanjih (ogrožanje varnosti, grdo ravnanje in nasilništvo) je opazen trend rasti, v zadnjih dveh letih je bilo zabeleženih letno 5000 različnih primerov, storilec in žrtev pa sta bila v partnerski zvezi v tretjini teh primerov, nasilje v družini vedno prizadene otroke, če tudi niso neposredno žrtve. Zaradi nasilja v družini je bilo le lani umorjenih 11 žensk, predlani pa 12, je še naštel Hanžek.

Poročilo varuha je obravnavala tudi parlamentarna komisija za peticije ter človekove pravice, ki je državnemu zboru predlagala, da naj po končani obravnavi posebnega poročila sprejme eno priporočilo vladi. V njem komisija ugotavlja, da je nasilje v družini odraz širših družbenih razmer in kot tako resen družbeni problem, ki ga je mogoče celovito reševati le na nacionalni ravni. Zato bi moral državni zbor vlado pozvati, da se opredeli do ugotovitev v posebnem poročilu varuha in čim prej pripravi predlog zakona o preprečevanju nasilja v družini in medresorsko usklajen program reševanja te problematike ter z njim seznani državni zbor.

Natisni: