Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Tematski obiski Državnega preventivnega mehanizma

Varuh človekovih pravic (Varuh) je bil v preteklosti s strani posameznih (posebnih) socialno varstvenih zavodov seznanjen s stisko, v kateri se znajdejo zaposleni in predvsem tudi stanovalci, ko sodišče kljub negativnemu mnenju zavoda na varovani oddelek namesti novega stanovalca.

Neprimernost namestitve se kaže predvsem v tem, da se zaradi prekoračene kapacitete običajno polnih oddelkov teh zavodov bivalni pogoji za vse stanovalce poslabšajo, še posebej pa je takšna namestitev nedvomno stresna za novega stanovalca. Velikokrat se dogaja, da po mnenju zavoda novi stanovalec glede na obstoječo strukturo stanovalcev in njihove duševne motnje, ni primeren za namestitev. Zavodi poročajo, da prihaja do sporov, zlorab, nasilnega vedenja. Ob tem sodišče stanovalca, glede katerega je bil vložen predlog za zadržanje na varovanem oddelku tovrstnega zavoda, v primeru izpolnjenih pogojev mora namestiti v enega od (prepolnih) zavodov. Dosedanja opozorila samih zavodov, Varuha in tudi Državnega preventivnega mehanizma (DPM) so bila zato usmerjena predvsem na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Seznanjeni smo z aktivnostmi resornega ministrstva, ki sicer išče možne rešitve, vendar stanje že predolgo ostaja nespremenjeno. Zato se je Varuh v letošnjem letu odločil vzeti omenjeno problematiko pod drobnogled. V okviru nalog, ki jih izvršuje kot DPM, je 30. 1., 31. 1. in 1. 2. 2017 obiskal vseh pet posebnih socialno varstvenih zavodov v Sloveniji (Dom Lukavci, SVZ Hrastovec, Dom Nine Pokorn Grmovje, Zavod Prizma Ponikve in SVZ Dutovlje). Pogovoril se je z vodstvi zavodov, si pogledal razmere na varovanih oddelkih in pogovoril s posameznimi stanovalci. Ob tem je ugotovil, da sta bili kapaciteti prekoračeni na varovanih oddelkih dveh tovrstnih zavodov. Na enem varovanem oddelku Doma Lukavci z uradno kapaciteto 12 postelj je bilo kar 17 stanovalcev, v SVZ Dutovlje pa je bilo na varovanem oddelku z uradno kapaciteto 12 postelj 14 stanovalcev. Ob obisku smo ugotovili, da sta se tudi SVZ Hrastovec in Dom Nine Pokorn Grmovje v preteklosti srečevala s prekoračitvijo uradne kapacitete zavoda. Zavod Prizma Ponikve zaradi posebne strukture stanovalcev varovanega oddelka nima, zato do sedaj sodišče tudi še ni odločalo o zadržanju stanovalca na varovanem oddelku tega zavoda. O obiskih bo pripravljeno poročilo, s priporočili za izboljšanje stanja.

Natisni: