Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh sindikalistom zdravstva in socialnega varstva o človekovih pravicah v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je 12. 4. 2024 v Ankaranu pripravil strokovno izobraževanje, na katerem je varuh človekovih pravic Peter Svetina spregovoril o človekovih pravicah v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Navzoče je seznanil s pristojnostmi Varuha in prizadevanji institucije na področju socialnega varstva. Poudaril je, da je pri oskrbi oseb, bodisi je ta zajeta v dolgotrajno oskrbo ali osebno asistenco ali druge oblike, treba posebej paziti, da je sistem oblikovan tako, da na koncu nihče ne bo izpadel iz njega. Nujno je treba poskrbeti, da bo skrb za sočloveka v družbi dobila ustrezno veljavo, ki se bo izkazovala tudi skozi pošteno plačilo za opravljeno delo, je poudaril.

Med drugim je izrazil razočaranje, da državi do danes ni uspelo določiti mreže izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki bi omogočila tudi pravočasno načrtovanje kadrovskih in drugih z mrežo povezanih vprašanj. Izrazil je obžalovanje, da usposobljeni zaposleni v zdravstveni negi zapuščajo slovenski trg dela, ki jim ne ponuja dostojnega plačila, prav tako ni spodbude za kadre iz socialnega področja. »Vsakdo si zasluži, da delo opravlja v dostojnih delovnih razmerah, v zdravem in varnem okolju in je zanj pošteno plačan,« je jasen varuh.

Poudaril je še, da ima vsakdo pravico do življenja v okolju v katerem je odraščal. Nedavni sprejem strategije deinstitucionalizacije je ocenil kot prvi korak v pravo smer, ki pa brez konkretnega in izvedljivega akcijskega načrta, ustreznega zakonodajnega okvira ter predvsem sredstev ne bo dovolj, če želimo vzpostaviti dostopen, učinkovit in finančno vzdržen sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo temeljil na socialni pravičnosti in medgeneracijski solidarnosti.

Navzoče je še seznanil, da se institucija Varuha podrobneje ukvarja z dostopnostjo okolja, javnega prevoza ter komunikacij za invalide. »Ob obravnavi zatrjevane neodzivnosti gradbene inšpekcije na prijave arhitekturnih ovir smo odkrili sistemske nepravilnosti Zakona o izenačevanju možnosti invalidov,« je med drugim poudaril.

 

 

Natisni: