Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov varuh v skrbi zanje

Ob slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da je vsakdanje življenje z ovirami že tako ali tako vsakodnevni izziv. V času epidemije pa je za invalide še toliko težje, saj se spoprijemajo z vsem problemi, stiskami in pomisleki kot vsi drugi, ob tem pa še s številnimi dodatnimi, ki izhajajo iz njihove invalidnosti. Težje pa ni le zanje, ampak tudi za njihove družine. »Že od izbruha koronavirusa opozarjam na nujnost enake zdravstvene obravnave, da invalidi, ki so po večini bolj izpostavljeni tveganju te bolezni, ne bi bili dodatno še bolj ogroženi zaradi diskriminacije. Zavedam se, da državni aparat v teh  izrednih razmerah dela vse, da bi skupaj uspešno premagali to nalezljivo bolezen. Zdaj je čas, da vsi skupaj pripomoremo  k temu, da v teh razmerah nikogar ne bomo pustili zadaj. Zato pozivam odgovorne, da čim prej zagotovijo zaščitna sredstva za najranljivejše skupine invalidov in tudi njihovih osebnih asistentov,« poudarja varuh.


Varuh dodaja, da so lahko tudi ukrepi, katerih namen je z vzdrževanjem osebne razdalje in samoizolacije doseči zajezitev širjenja virusa, mnogo večji izziv za tiste, ki pri vsakodnevnem življenju potrebujejo pomoč oziroma asistenco, rehabilitacijske terapije in druge pripomočke, ki jih potrebujejo za življenje. »Pozorni moramo biti na to, da zaradi preventivnih ukrepov invalidi ne bi bili še v večji meri kot sicer družbeno izolirani, četudi za to ne bi bilo potrebe, kar bi lahko še povečalo njihovo stisko. Ne smemo dopustiti, da bi v tej krizi imeli občutek, da se je na njih pozabilo,« meni Svetina.

Ne le posameznik z invalidnostjo, tudi njegova družina, sodelavci, sošolci, prijatelji in drugi si želijo živeti v okolju, ki jim bo zagotavljala primerljivo kakovost življenja. To vodilo ne sme biti le načelo, temveč ga moramo dnevno uresničevati pri vseh svojih ravnanjih. »Vsi, ki delujemo na tem področju, imamo nalogo, da življenje vseh nas v družbi oblikujemo tako, da ima najšibkejši člen v njem svoje mesto varno in brez strahu za jutri. Ob današnjem dnevu bi se še posebej rad zahvalil Zvezi paraplegikov Slovenije, ki že 51 let skrbi za uveljavitev socialne pravičnosti in enakih možnosti ter pogojev za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v življenje in njihovo okolje. Hvala vsem in vsakemu posebej,« poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni: