Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na Dunaju o vzpostavitvi informacijskega sistema ugotovitev in priporočil DPM-jev

Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je od 27. 3. do 28. 3. 2018 na Dunaju v Avstriji udeležil sestanka sedmih predstavnikov državnih preventivnih mehanizmov (DPM).

Govorili so o vzpostavitvi podatkovne baze DPM – DeMon Base, in sicer o njeni smiselnosti in potrebnosti ter vsebini in namenu. Prevladala je ugotovitev, da bi bila takšna baza koristna za preglednost delovanja DPM, služila pa bi lahko tudi potrebam sodnih postopkov, v katerih se odloča o predaji osebe, npr. zaradi izvršitve kazni zapora drugi državi.

Organizatorji so zato napovedali nadaljevanje dela v ožji skupini, ki bo pripravila konkretne rešitve za vzpostavitev tovrstnega informacijskega sistema ugotovitev in priporočil posameznih nacionalnih DPM.

Poleg Slovenije so na sestanku sodelovali še predstavniki Albanije, Avstrije, Grčije, Francije, Italije in Litve ob prisotnosti predstavnikov drugih mednarodnih organizacij (CPT, SPT, APT, NPM Obs). Srečanje je organiziral Svet Evrope, v sodelovanju z Evropsko unijo oziroma FRA, gostil pa avstrijski varuh človekovih pravic.

Natisni: