Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na prvi obisk sprejela varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Miha Horvat, direktorica strokovne službe Martina Ocepek in svetovalci Varuha Gašper Adamič, Liana Kalčina in Nataša Kuzmič so se v ponedeljek, 6. 3. 2107, sestali z novo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenije Ilinko Todorovski.

Govorili so o njenih prvih izkušnjah in vtisih, strategiji njenega dela, izmenjali izkušnje o odnosih z različnimi javnostmi, obravnavi pobud in poročanju, spregovorili pa tudi o odprtih dilemah s katerimi se varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenije že srečuje.   

Ilinka Todorovski je svoje prve vtise na novem položaju ocenila kot dobre. Ugotavlja, da se nanjo obrača veliko posameznikov, ocenjuje, da bi vsaj v tretjini zadev lahko svoje težave odpravili, če bi poznali prave poti. Sicer se kompleksnejših primerov loteva analitično in skuša pred objavo v poročilu doseči njihov epilog ter po potrebi podati priporočilo.

Poudarila je, da bi bilo nujno posodobiti Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija, saj ne zajemajo nekaterih sodobnih vprašanj, predvsem tistih, povezanih s svetovnim spletom. Govorili so tudi o vprašanju zagotavljanja pravic obema z ustavo določenima manjšinama in sodelovanju z njihovimi predstavniki.

Dotaknili so se še odprtih vprašanj oglaševanja, pojavljanja otrok v medijih, skrbi za ranljive skupine, verskih vsebin, sovražnega govora in problematike komentiranja na svetovnem spletu.

Natisni: