Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

8. marec v znamenju boja proti nasilju nad ženskami

Ob mednarodnem dnevu žensk so Društvo Ženska svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo in Amnesty International Slovenije pripravili vrsto dogodkov, s katerimi so želeli opozoriti na problem nasilja nad ženskami v svetu in še posebej spolnega nadlegovanja na delovnem mestu v Sloveniji ter žrtvam tudi finančno pomagati.

V znak nasprotovanja nasilju nad ženskami se je v centru Ljubljane s simboličnim odtisovanjem rok tudi v Sloveniji začela mednarodna akcija Amnesty International (AI) Ustavimo nasilje nad ženskami. Poleg odtisa rok so udeleženci podpisovali tudi peticijo proti nasilju nad ženskami. Po podatkih AI Slovenija je v državi vsaka peta ženska žrtev nasilja, vsaka sedma pa žrtev posilstva, zato organizacija poziva, da se država in posameznik spopadeta z nasiljem nad ženskami. Akcijo so z odtisom dlani med drugim podprli tudi ljubljanska županja Danica Simšič, predsednik državnega zbora Borut Pahor in varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je povedal, da že dve ali tri leta opozarja na problematiko. Poleg tega je urad varuha pred dobrim letom z zahtevo po novem zakonu, ki bi celostno urejal problematiko, sprožil vprašanje nasilja v družini. Situacija glede osveščenosti ljudi o nasilju nad ženskami se je po njegovem mnenju sicer izboljšala, že zaradi tega, ker se o problemu govori in se o tem podpisujejo peticije, medtem ko je bilo to še pred časom popolnoma tabu tema.

Že pred začetkom mednarodne akcije pa so v AI Slovenija v sodelovanju z Društvom Ženska svetovalnica in Društvom za nenasilno komunikacijo v KUD France Prešern pripravili novinarsko konferenco, kjer so predstavili izkušnjo petih žrtev spolnega nadlegovanja in njihovo nemoč pri iskanju pravice in neogrožujočega delovnega okolja. Razdelili pa so tudi zloženko o spolnem nadlegovanju in druga gradiva.


Natisni: