Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na 14. otroškem parlamentu za manjši medgeneracijski prepad

Nacionalni otroški parlament je v veliki dvorani državnega zbora na 14. zasedanju razpravljal o temi Humani medosebni odnosi in zdrava spolnost. Zbrane je nagovoril predsednik državnega zbora Borut Pahor, ki je mlade delegate opomnil, da je ob vsebini sprejetih sklepov pomemben tudi način, kako do njih priti. Tako bi morali biti v zastopniškem telesu, kakršen je tudi otroški parlament, sposobni razpravljati strpno in nežaljivo. Odločanje v imenu drugih namreč zahteva zrelo osebnost in tudi otroški parlament je del tega dozorevanja, je povedal Pahor. Otroški parlamentarci so sicer po delu v skupinah sprejeli sklepe, pregledali izvrševanje sklepov lanskoletnega parlamenta, državna sekretarka na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve Alenka Kovšca pa jim je predstavila nacionalni razvojni program za izboljšanje položaja otrok.

 Po besedah predsednika DZ ne smemo stremeti le k temu, da ostale prepričamo v svoj prav, temveč se moramo naučiti živeti z razlikami. "In ko se srečamo z drugačnimi stališči, imamo dve možnosti, da ostanemo pri svojem stališču, kar sicer lahko in tudi smemo, ali pa, da o svojem stališču razmislimo, ga po potrebi dopolnimo in celo spremenimo", je prepričan Pahor, ki je dodal, da slednje zahteva precejšnjo zrelost. Otroške parlamentarce je, preden jim je prepustil veliko dvorano, še spomnil, da bodo tudi ob današnjem oblikovanju skupnih stališč soočili z razlikami v mnenjih, pomembno pa je, kaj bodo storili s tistimi, ki bodo v manjšini. V plenarnem delu zasedanja so delovne skupine s področij družine, šole in družbe predstavile svoje sklepe, na njihova vprašanja pa so odgovarjali predstavniki ministrstev in drugih državnih institucij. Poleg Kovšce so se parlamenta udeležili še generalna državna tožilka Zdenka Cerar, Polona Selič iz urada varuha človekovih pravic, Tatjana Mušič iz Generalne policijske uprave, Franc Kosmač iz Uprave uniformirane policije, Mojca Gruntar Činč z ministrstva za zdravje ter Andreja Barle Lakota z urada za razvoj šolstva pri ministrstvu za šolstvo, znanost in šport. Parlament je nagovoril tudi minister za šolstvo Slavko Gaber.

 Tako v delovni skupini za področje družine predlagajo, da bi ustanovili šole za starše, saj je informiranost staršev izhodišče za kasnejše vedenje otrok. Starši bi se po njihovem morali vprašati tudi, kako izpolnjujejo svojo vlogo. Na področju šole je delovna skupina pozvala k večjem razumevanju v instituciji, v kateri mladi preživijo veliko časa. Ugotovili so, da mladi informacij o spolnosti v šoli ne prejemajo, ker je spolnost še vedno pojmovana kot tabu. Z učitelji so si predaleč, saj ti med učenci delajo razlike, čeprav pogosto ne le po lastni krivdi. Informacije o spolnosti zato dobivajo od drugod, iz časopisov in prek interneta. Predlagajo več razrednih ur, tematske ure, govorilne ure za učence, prepričani pa so tudi, da bi moral biti predmet spolnost izbirni predmet devetletke. Ključni povzetek delovne skupine za področje družbe pa je, da v družbi vlada denar, ki je pogosto tudi merilo ugleda, vrednot in vedenja, menijo pa, da bi morali bolj stremeti k humanosti in plemenitosti. V razmerjih med generacijami si tako želijo več strpnosti, v pogovorih pa večjo mero enakovrednosti.

 Otroški parlament je projekt ZPMS in se izvaja kot program vzgoje otrok za demokracijo. Priprave na nacionalno zasedanje se vsako leto pričnejo ob tednu otroka (začetek oktobra), ko otroške parlamente izvedejo v razrednih skupnostih osnovnih šol. Občinske otroške parlamente organizirajo društva in zveze prijateljev mladine na območjih občin, sem pa so predstavniki izbrani iz šolskih otroških parlamentov. Občinski otroški parlamenti izvolijo po enega delegata na nacionalni otroški parlament, razen mestne občine, ki izvoli po pet delegatov. Delegati občinskih otroških parlamentov pa se organizirajo v regijske skupine, v okviru katerih se dogovorijo o vsebini razprave in določijo razpravljavca za nacionalni otroški parlament. ZPMS je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in neprofitna organizacija, ki ima za osnovni cilj dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin.

 

Natisni: