Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nagovor varuhinje ob svečanem sprejemu v počastitev dneva človekovih pravic

Spoštovani in cenjeni gostje, dragi prijatelji!

Deseti december je dan, ko se vsak na svoj način posvečamo človekovim pravicam, nekateri v mislih, drugi kako drugače. Varuh človekovih pravic Republike Slovenije na ta dan prireja tradicionalni sprejem za vse, ki s svojimi dejanji in mnenji vplivate na uresničevanje človekovih pravic v naši domovini.

Letošnje leto je za nas posebej pomembno, saj praznujemo dve okrogli obletnici: to je 60-letnico sprejema Univerzalne oziroma splošne deklaracije človekovih pravic in 15-letnico sprejema našega, slovenskega Zakona o varuhu človekovih pravic. To sta dokumenta, na katerih temelji naše delovanje, dokumenta, ki predstavljata okvire dela in usmerjata posamezne korake varuha, namestnikov in vseh sodelavcev – katerim se za opravljeno delo, ki dostikrat presega običajne obremenitve državnih uradnikov, javno zahvaljujem.

Ob tej priložnosti lahko povem, da spremljamo pozitivne odzive na naše ugotovitve in priporočila, saj ugotavljamo, da se je togo uradniško razmišljanje in poslovanje že začelo spreminjati v smeri dobrega upravljanja. Sprejeti so bili zakoni, ki pomenijo pomemben prispevek k varovanju človekovih pravic; to so Zakon o preprečevanju nasilja v družini, Zakon o pacientovih pravicah in Zakon o duševnem zdravju. Urejajo se odnosi med policijo in državljani, kažejo se premiki na področju zmanjševanja diskriminacije. Skrbijo pa nas druga področja in pojavi, kot so nedorečena zakonodaja in zakonodajni postopki, kršitve pravic otrok, starejših ljudi, invalidov in hendikepiranih, nezadostna skrb države za okoljsko problematiko, naraščajoča socialna stiska in poskusi zmanjševanja avtoritete in neodvisnosti nadzornih institucij.

Varovanje človekovih pravic je postalo pomembno sporočilo, ki ga lahko razberemo iz govorov predsednika republike,  pa tudi drugih politikov. Želim si, da bi postalo tudi vodilo pri delovanju nove vlade, katere ministre in ministrice bom kmalu povabila na delovna srečanja in jim predstavila najbolj pereče probleme.

Institucija Varuha človekovih pravic RS vsako leto pripravi poročilo o svojem delu - letošnje je že trinajsto po vrsti -  v katerem se zrcali odnos slovenske družbe in politike do vprašanja človekovih pravic. V posebno zadovoljstvo mi je, da je ravno v teh dneh izšlo poročilo v skrajšani obliki (dostopno na spletni strani) in v angleškem prevodu (ki vam je na razpolago v preddverju), in ki bo stanje na tem področju tako približalo tudi tistim, ki slovenskega jezika ne razumejo dobro. Ob tej priložnosti pa bi vas rada seznanila tudi z novo celostno grafično podobo naše institucije in opozorila, da bo kmalu začela delovati tudi nova spletna stran.

Ob današnjem sprejemu bi rada poudarila pomen dveh sil, brez katerih si dobrega delovanja varuha ni mogoče predstavljati. To so civilna družba, nevladne organizacije in dobro misleči posamezniki na eni strani, ter mediji na drugi. Zato sem izredno vesela, da je organizacija za medije jugovzhodne Evrope na Dunaju objavila, da bo letošnjo nagrado za človekove pravice podelila slovenski publicistki, pisateljici in zagovornici človekovih pravic dr. Spomenki Hribar – nagrado bo prevzela ravno v času našega sprejema. 

Bližajo se prazniki, ki oznanjajo konec leta – leta medkulturnega dialoga, leta, ki naj bi prispevalo k večji strpnosti med vsemi nami. Zato me je toliko bolj prizadelo, da so ravno v tem času postali ponovno glasni posamezniki, ki delujejo ravno v nasprotni smeri, torej povečujejo nestrpnost in med ljudi sejejo nemir. Ne glede na vsebine ali skupine, ki so jim takšna sporočila namenjena, je moje mnenje jasno in nedvoumno – vse takšne izraze nestrpnosti odločno obsojam in se skupaj s prizadetimi borim za medsebojno spoštovanje in dostojanstvo slehernega posameznika.

Bližajoči prazniki naj nam prinesejo mir v varnem zavetju naših domov, zaupanje v lastne moči in pripravljenost za sodelovanje z vsemi, ki si to želijo.

Za vse, ki ste poznali našo veliko igralko in pesnico Milo Kačič, smo pripravili majhno presenečenje – njene uglasbene pesmi bo zapela Katja Šulc s svojo glasbeno skupino. Predajmo se Mili in njenim pesmim.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik
Varuhinja človekovih pravic

Ljubljana, 10. december 2008 

Natisni: