Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Zvočni posnetek predavanja ustanoviteljice prve varne hiše na svetu Erin Pizzey

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v okviru projekta Zagovornik – glas otroka v Zlati dvorani Pravne fakultete v Ljubljani gostila ustanoviteljico prvih varnih hiš na svetu Erin Pizzey, ki je predstavila svoje poglede na nasilje v družini. "Dogodki, kot je današnji, veliko pripomorejo k govoru o nasilju v družini, ki je kljub temu, da je globalni problem, še vedno tabu," je prepričana Pizzeyjeva.

 

Zvočni posnetek predavanja Erin Pizzey v angleškem jeziku.


"Zlorabljene ženske so nedolžne žrtve, v tem položaju se lahko znajde vsakdo, tako moški, kot ženska. Ljudje se zaljubijo in nato ugotovijo, da živijo s surovežem, ki svoj pravi obraz pokaže le doma. Medtem, ko zunanji svet misli, da gre za dobrega človeka, njegovo nasilno stran spozna le njegova družina," je danes na pravni fakulteti v okviru svojega predavanja dejala ustanoviteljica prvih varnih hiš za ženske.

Pizzeyjeva je pojasnila razliko med zlorabljenimi ženskami in ženskami, nagnjenimi k nasilju. Ženske, ki jih je označila kot nagnjene k nasilju, so po njenih besedah žrtve lastne nasilne preteklosti, saj so bile žrtve nasilja in zlorab kot otroci. "Te ženske niso poznale mirnega družinskega življenja in so nasilne do vsakogar, tudi svojih otrok, zato so najbolj potrebne pomoči," ocenjuje ustanoviteljica varnih hiš za ženske.

Po njenih besedah lahko ženske, nagnjene k nasilju, ostanejo v varnih hišah kolikor dolgo želijo in tako dobijo občutek, da lahko živijo mirno življenje v vsakdanjem okolju. "Tako so sposobne ustvariti tople in ljubeče odnose, kar pa je dolgotrajen proces," je dejala Pizzeyjeva.

Ob tem je zanikala kritike feministk, ki so jo obsodile namigovanja, da si žrtev nasilje zasluži. "Nihče si ne zasluži nasilja," je poudarila. Pizzyjeva pojasnjuje, da niso napadalci samo moški. "Obstaja mnogo žensk, ki so nasilne in potrebujejo pomoč," je prepričana.

Po njenih ocenah je namreč vedno več moških žrtev nasilja. Na vprašanje, zakaj se o tem ne govori, je Pizzeyjeva odgovorila, da so jo označili za sovražnico žensk, ko si je upala na glas povedati, da so lahko tudi ženske nasilne.

Obenem je ustanoviteljica varnih hiš poudarila, da bi morali nasilni starši, ki se zavedajo, da niso kos svoji nalogi, poiskati pomoč. "Rane se zacelijo, otrok pa ne more odrasti brez starševske ljubezni," pojasnjuje.

Pizzeyjeva pravi, da je treba o nasilju v družini govoriti v javnosti, saj je nasilje še vedno tabu in ostaja za zidovi domov. Del krivde zvali tudi na feministke, ki so po njenem vse moške označile za potencialne nasilneže. "Moje varne hiše uporabljajo drugačen pristop: Nekomu, ki je bil vzgojen v nasilnem okolju, skušamo pokazati, da to ni nujno tudi njena ali njegova prihodnost," je poudarila Pizzeyjeva.

Ob vprašanju, ali imamo v Sloveniji po njenem mnenju dovolj varnih hiš, meni, da ne. Njeno glavno sporočilo Sloveniji pa je, da moramo biti odprti in pošteni.



Erin Pizzey se bori za odpravo nasilja v družinskem okolju in za zaščito žrtev nasilja že več kot 30 let. Leta je 1971 ustanovila Chiswick Women's Aid, prvo zatočišče oziroma varno hišo za ženske, ki so bile žrtve nasilja v družini. S knjigo Kriči tiho sicer bodo sosedje slišali (Scream Quietly or the Neighbors Will Hear) je leta 1974  problematiko nasilja v družini približala širšim množicam.

Iz njenih prizadevanj se je razvila fundacija Women's Aid Federation of England, ki na lokalni in nacionalni ravni zagotavlja varnost ženskam, ki so bile žrtve nasilja v družini in promovira ukrepe in prakso za preprečitev nasilja v družini.

Več o Erin Pizzey

 

Blog Erin Pizzey

O Erin Pizzey na Wikipediji

O Erin Pizzey na www.womenspeakers.co.uk

 

Natisni: