Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh posloval v Izoli

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je 13. 3. 2024 posloval v Izoli. Na pogovore z njim in njegovimi sodelavkami in sodelavci se je prijavilo 17 ljudi pretežno Izolank in Izolanov, nekaj tudi prebivalcev drugih krajev na Obali.

Varuh se je zjutraj srečal z direktorjem Splošne bolnišnice Izola mag. Radivojem Nardinom in strokovnim direktorjem Tomažem Gantarjem, dr. med. Govorili so o problematiki zdravstva in se v tej luči dotaknili stavke zdravnikov, pravic pacientov, vloge medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, pomanjkanja strokovnjakov in se strinjali, da je treba posege v sistem opravljati s tresočo roko in strokovno premišljeno.

Varuh si je ogledal tudi prostore Doma upokojencev Izola in z ogorčenjem poudaril, da razmere v njem posegajo v pravice stanovalcev, zato bo odgovorno ministrstvo za solidarno prihodnost pozval k takojšnjemu ukrepanju, da se jim zagotovi dostojna starost.

Z županom Izole Milanom Bogatičem sta se strinjala, da sta transparentnost organov in vključevanje javnosti v sprejemanje predpisov na lokalni ali državni ravni ključna za uresničevanje politik, odsotnost obeh pa nakazuje neustrezne oblike delovanja organov, ki so vendarle v službi ljudi.

Varuh je odprl tudi 62. varuhov kotiček, s katerim se institucija približa ljudem, ki niso vešči elektronskega poslovanja, da se seznanijo z delom Varuha in analogno podajo pobudo, če ocenijo, da se jim kršijo pravice.

Natisni: