Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh sprejel Luč miru iz Betlehema

Slovenski skavtinje in skavti so danes, 15. 12. 2022, varuhu človekovih pravic Petru Svetini znova prinesli Luč miru iz Betlehema. Z letošnjim sporočilom Premostimo in razsvetlimo spodbujajo solidarnost, pomoč sočloveku v stiski in premoščanje razlik. »Postavimo most, kjer ga ni. Prižgimo luč, kjer še ne gori,« je osrednje sporočilo, ki ga predajajo letos.

Varuh je bil nad sporočilom vesel, saj je enako sporočal tudi sam na nedavnem sprejemu v počastitev mednarodnega dneva človekovih pravic. Navzoče je spomnil, naj posebno pozornost namenijo solidarnosti in poudaril, da je prav zaradi nje in skrbi za drugega človeška vrsta skozi zgodovino preživela mnoge kritične trenutke. Varuh ugotavlja, da iz težav ne moremo iziti z enakim razmišljanjem, kot nas je privedlo do njih, zato je naša odgovornost, da ustaljene vzorce, ki smo jih gradili skozi daljše obdobje, presežemo. »Da presežemo delitve in nesoglasja in se ponovno povežemo kot skupnost. Zgolj tako bomo lahko uspešno prebrodili obstoječe krize in tudi nove, ki jih v prihodnosti žal verjetno ne bo manjkalo,« je zaključil v poslanici in sporočilo predal tudi skavtinjam in skavtom.

Varuh se jim je iskreno zahvalil za predano Luč miru, ki prihaja iz okolja, kjer mnogi zaradi vojne ne vidijo luči na koncu predora. Še enkrat je izrazil upanje po miru, solidarnosti in sodelovanju v obnovi.

Natisni: