Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob svetovnem dnevu beguncev opozarjanje na azilno politiko

Na svetovni dan beguncev, ki letos poteka pod naslovom Pogum, je visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sporočil, da je lani v svetu na zaskrbljujočih 19 milijonov naraslo število razseljenih oseb, beguncev, prosilcev za azil in ljudi brez državljanstva. Visoki komisar za begunce Antonio Guterres je opozoril na vse strožja pravila razvitih držav glede azila. Pravice prosilcev za azil pa so bile tudi v središču posveta, ki so ga ob svetovnem dnevu beguncev pripravili v Ljubljani.


Na posvetu o azilni in begunski problematiki v Sloveniji je varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek v Ljubljani opozoril, da je zahtevanje podpisa izjave, ki jo morajo prosilci za azil podpisati ob prihodu v azilni dom, protizakonito, ker nima podlage v zakonodaji. "Ne moreš na splošno človeka obtožiti, da bo nekaj zlorabljal, temveč kaznuješ tistega, ki to zlorabi. Ne moreš neke cele skupine obtožit zlorabe, saj to že meji na diskriminacijo," je bil prepričan. Predstavnik sektorja za azil na Direktoratu za migracije Matjaž Dolžan pa je pojasnil, da je izjava namenjena preprečevanju zlorabe azilnega postopka, saj se z njenim podpisom prosilec zaveže, da se v primeru, če zapusti dom, odreka prošnji za azil.


Predstavnik Mirovnega inštituta je na Dolžana naslovil apel, naj država ukine podpisovanje izjave, saj bodo nevladne organizacije v nasprotnem primeru stopnjevale pritisk. S podpisom izjave država nezakonito omejuje pravico do svobode gibanja prosilcem za azil, so prepričane nevladne organizacije. Nevladne organizacije pa tudi ne morejo pristati na podpis izjave, ki ni zapisana v jeziku, ki ga prosilec razume.


Dolžan je na očitke odgovoril s statističnimi podatki. Tako je lani v azilni dom prišlo okoli 2500 oseb, ki so izrazile željo po oddaji vloge za azil, vendar je vlogo dejansko oddalo le 1060 oseb. Dejal je tudi, da mine le nekaj trenutkov od tega, ko oseba na meji izrazi željo po oddaji vloge za azil in dejanski vložitvi vloge. Zato se mu izjava ne zdi sporna. S tem pa se Hanžek ni strinjal in dejal, da nekaj trenutkov ponavadi pomeni 48 ur ali celo več.


V minulih letih je Slovenija veliko vložila v izgradnjo vsestranskega sistema naslavljanja potreb beguncev in prosilcev za azil. Vseeno pa v UNHCR menijo, da bi bilo za vzdrževanje tega sistema in njegov dolgoročni obstoj v prihodnosti potrebno več vložiti v kapacitete - v osebje, nastanitvene zmogljivosti in izobraževanje. Obenem je UNHCR mnenja, da bi Slovenija lahko vložila veliko več - tako finančno, kot z vidika poglobitve sodelovanja - tudi v nevladne organizacije. Slednje imajo ključno vlogo v dopolnjevanju podpore, ki jo prosilcem za azil in beguncem nudi država. Četudi je bilo doseženega že veliko, obstaja v primeru, da v sistem ne bo več nadaljnjih investicij, resna možnost, da Slovenija na nekaterih področjih ne bo več v skladu z mednarodnimi standardi spoštovanja obveznosti države do prosilcev za azil in beguncev, menijo v predstavništvu UNHCR v Sloveniji.

 

Natisni: