Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ustavimo nasilje nad otroki

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na današnji novinarski konferenci predstavil posebno številko biltena »Varuh-kako zavarovati svoje pravice«, ki je nastala z namenom širjenja dobre prakse evropskih ombudsmanov za otroke pri preprečevanju nasilja nad otroki in na ta način prispevati k prihajajoči mednarodni konferenci proti nasilju in spolni zlorabi otrok.

Republika Slovenija bo med 5. in 9. julijem 2005 v Hotelu Union v Ljubljani gostila dva ločena, a vsebinsko povezana dogodka o nasilju in spolni zlorabi otrok: Regionalno posvetovanje OZN o nasilju nad otroki za Evropo in Srednjo Azija z naslovom ‘Ustavimo nasilje nad otroki: ukrepajmo zdaj’ in Konferenca Sveta Evrope ‘Jokohamski pregled za Evropo in Srednjo Azijo – boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju otrok’. Prvi dogodek bo potekal v soorganizaciji UNICEF-a, Sveta Evrope, Urada Visoke komisarke ZN za človekove pravice, Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovalnega panela NVO in Vlade Republike Slovenije. Posvet sodi v sklop devetih regionalnih posvetovanj, ki potekajo po vsem svetu.

Drugi dogodek je zasnovan kot nadaljevanje Drugega svetovnega kongresa proti spolnemu izkoriščanju otrok v komercialne namene, ki je bil v Jokohami od 17. do 20. decembra 2001, in pripravljalnega srečanja za območje Evrope in Srednje Azije v Budimpešti, 20. in 21. novembra 2001. Potekal bo v soorganizaciji Sveta Evrope, UNICEF-a in Vlade Republike Slovenije. Oba dogodka pomenita prispevek k oblikovanju globalne študije OZN o nasilju nad otroki, ki jo pripravlja neodvisni strokovnjak prof. Paulo Sergio Pinheiro, in ki bo skupaj s priporočili leta 2006 predstavljena Generalni skupščini OZN.

Ta dva dogodka sta priložnost tudi za našo državo, da sprejme učinkovite mehanizme za obravnavo otrok žrtev nasilja in sprejme prepoved telesnega kaznovanja otrok. Kot vzor dobre prakse prepovedi telesnega kaznovanja otrok je vzoren primer Nacionalnega Sveta za otroke Danske predstavljen v biltenu varuha. Posebna številka biltena »Varuh-kako zavarovati svoje pravice« je nastala z namenom širjenja dobre prakse evropskih ombudsmanov za otroke pri preprečevanju nasilja nad otroki in na ta način prispevati k zgoraj omenjenima dogodkoma. V biltenu so predstavljeni prispevki ombudsmanov za otroke Francije, Hrvaške, Litve, Luxemburga, Poljske, Nacionalnega sveta za otroke Danske, Severnoirske komisije za otroke in mladostnike, Ombudsmana republike Makedonije in Varuha človekovih pravic RS. Akcije posameznih ombudsmanov lahko strnemo v dve splošni usmeritvi. Prva je promocija vrednot za spreminjanje tradicionalne kulture, ki ne prepozna nasilja kot nasilje, temveč ga pogosto enači z vzgojnimi metodami, intervencijo državnih institucij pa razume kot vtikanje v družinsko zasebnost. Druga je aktivna politika preprečevanja nasilja nad otroki, kjer je treba predvsem področje bolje zakonsko urediti, vključno s politiko kaznovanja, in določiti protokole za ravnanje pri zaznavi zlorab. Mnogi ugotavljamo, da nasilje močno vzpodbuja tudi revščina in iz nje izvirajoči stresi v strahu za preživetje, zato si je treba v razvojnih načrtih držav prizadevati tudi za zmanjševanje revščine in socialne izključenosti, da bi imeli vsi otroci vsaj približno podobne možnosti za lepo otroštvo.

Varuhova svetovalka dr. Polona Selič je kot ena izmed sedmih članov ekspertne skupine Sveta Evrope zoper spolno izkoriščanje  in zlorabljanje otrok, ki se je oblikovala po Jokohamski konferenci leta 2001 aktivno udeležena v pripravo tokratne konference. Ekspertna skupina je pripravila izhodišča za delovne skupine za ‘Jokohamski pregled za Evropo in Srednjo Azijo – boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju otrok’. Dr. Polona Selič na ljubljanski konferenci prevzema vlogo poročevalke vseh delovnih skupin, ki bo strnila priporočila in pripravila zaključke konference in na ta način pripomogla k prihodnjim usmeritvam na področju preprečevanja spolnega izkoriščanja in zlorabljanja otrok.

Namen obeh konferenc je predvsem pritegniti odločevalsko okolje, da bi upoštevalo priporočila, mednarodne dokumente in dobre prakse na področju preprečevanja nasilja nad otroki in na ta način vzpostavilo učinkovite mehanizme preprečevanja nasilja in spolne zlorabe otrok. Za to se že dve leti zavzema tudi varuh in poziva pristojna ministrstva naj oblikujejo zakon o nasilju v družini, ki bo celostno obravnaval to perečo problematiko ter zakonsko zaščitil otroke, ki so največkrat žrtve nasilja v družini. Še vedno obstaja velika nejasnost, kaj pomeni otrokova korist, bi lahko povzeli probleme na področju otrokovih pravic - pravni standard je še vedno preveč raztegljiv pojem, ki se razlaga zelo različno ali pa se sploh ne upošteva. Pri tem ne mislimo zgolj na pridobivanje otrokovega mnenja, ampak tudi na sodelovanje otrok pri odločanju o njihovi usodi, možnost izraziti mnenja in stališča, sodelovati v procesu odločanja in sooblikovati spremembe. To pomeni priznati otrokom in mladostnikom enakovredno vlogo pri odločanju in spreminjanju praks, predvsem pa spremembo »odraslih« pristopov in konceptov. Zato kaže najprej razviti in utrditi prepričanja odraslih, da je smiselno, potrebno in pomembno upoštevati in vključevati tudi tiste, o katerih odločamo.

 

Natisni: