Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh predal Letno poročilo 2004 predsedniku vlade

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je danes predal Letno poročilo 2004 predsedniku vlade Janezu Janši. Ob tej priliki je varuh predsednika opozoril na glavne probleme kršenja človekovih pravic, ki jih je zaznal v preteklem letu. Med njimi gre poudariti predvsem sodne zaostanke, neurejeno varstvo  novih manjšin, še vedno nerazrešen položaj izbrisanih, romsko problematiko in zaskrbljujoč porast nestrpnosti.

Glede zmanjševanja sodnih zaostankov premier še nima izdelanih dokončnih rešitev, vendar pa se pristojno ministrstvo že aktivno ukvarja z načini za njihovo odpravo. Predsednik vlade se strinja z varuhom, da so nove manjšine precej ignorirane, zato jim bodo v prihodnje zagotovili neke normalne standarde, ki jih bodo dogovorili v dialogu s predstavniki teh manjšin. Vlada pripravlja tudi zakon, ki naj bi na celovit in sistemski način uredil posebne pravice romske skupnosti. Varuh je ob tem opozoril, da zgolj zakon ni dovolj, saj mora biti oblikovana tudi enotna politika tako na področju izobraževanja in bivanjske problematike kot  na področju zaposlovanja in socialne varnosti. Že trinajst let trajajoča zgodba o izbrisanih še do danes nima epiloga, zato predsednik vlade obljublja ustavni zakon, ki naj bi celostno uredil položaj izbrisanih. Varuh človekovih pravic v zvezi s tem sprejema kakršnokoli rešitev, dokler bo le-ta v skladu z odločbami ustavnega sodišča in mednarodnimi standardi varstva človekovih pravic. Varuh je predsednika vlade opozoril tudi na porast nestrpnosti na svetovnem spletu in v medijih, pri tem je pohvalil tudi nedavni govor zunanjega ministra Dimitrija Rupla v Cordobi na konferenci OVSE o boju proti nestrpnosti, kjer je le-ta poudaril, da se v času, ko naše družbe postajajo vedno bolj multikulturne, ne bi smeli bati drugačnosti, temveč bi morali slaviti bogastvo različnosti ter zagotoviti zaščito in vzpodbujanje manjšinskih pravic in identitet. Varuh pozdravlja takšna stališča in upa, da bo vlada v prihodnje delovala v tej smeri. 
Varuh in premier sta spregovorila tudi o neučinkovitih nadzornih mehanizmih nekaterih profesionalnih združenj, kot so policija, odvetništvo in notariat in o še vedno nevzpostavljenih evidencah vplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki posameznikom kljub zakonskim pogojem lahko onemogoči upokojitev.

Vlada bo po zagotovilih predsednika vlade z današnjim dnem pričela obravnavati varuhovo poročilo in o tem podala svoje sklepe.

Natisni: