Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Erjavec in Hanžek o varuhu vojakovih pravic

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes gostil varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, s katerim sta se med drugim pogovarjala o reševanju vprašanj, povezanih z nezakonito vseljenimi vojaškimi stanovanji ter o vzpostavitvi instituta varuha vojakovih pravic. "Institut varuha vojakovih pravic bo pomemben v smislu preventive. V soseščini in tudi drugje se v vojskah marsikaj dogaja in mi želimo to s tem institutom preprečiti," je v današnji izjavi poudaril minister Erjavec.
Druga pomembna naloga varuha vojakovih pravic naj bi bila po Erjavčevih besedah v izobraževanju ter v promociji spoštovanja človekovih pravic. S profesionalizacijo Slovenske vojske in z vstopom Slovenije v zvezo NATO so namreč začeli slovenski vojaki potovati na različne, predvsem mirovne misije. "Zelo je pomembno, da se zavedajo človekovih pravic tistih, ki tam prebivajo," je izpostavil Erjavec.
Hanžek pa je dejal, da je bilo z odpravo naborniškega sistema v slovenski vojski ukinjenih kar nekaj področij nadzora vojske s strani varuha človekovih pravic. S tem so bili odpravljeni problemi s civilnim služenjem, še vedno pa po varuhovih besedah ostaja nerazrešeno vprašanje nezakonito vseljenih vojaških stanovanj. "Država je deset let spala. Uveden je bil moratorij na nezakonito vseljena stanovanja, da bi država lahko težave rešila individualno. Vendar jih ni rešila," je izpostavil Hanžek.

"To je bolj ali manj edini problem, ki ga imamo s tem resorjem," je dejal Hanžek ter dodal, da sta se z ministrom več pogovarjala o varuhu vojakovih pravic. Hanžek instituta ne razume kot nadomestilo varuha človekovih pravic, saj bo ta imel še vedno iste pristojnosti nadzora delovanja vojske. Po njegovem mnenju naj bi imel institut večjo vlogo v izobraževanju vojakov. Pri tem je poudaril, da sta se z ministrom pogovarjala tudi o posebnem izobraževanju vojakov o obnašanju v drugih kulturah, da ne bi prišlo do dogodkov, ki mečejo slabo luč na Slovenijo.

Institut varuha vojakovih pravic naj bi bil vzpostavljen v okviru zakona o službi v Slovenski vojski, predvidoma leta 2006, je pojasnil Erjavec. "Gre za institucijo znotraj Slovenske vojske. Gre za to, da želimo nekatere stvari razčistiti že znotraj sistema. Varuh človekovih pravic pa bo lahko, če bo ocenil, da kakšna zadeva ni razčiščena, zadevo še vedno obravnaval," je še dodal.

Glede števila nezakonito vseljenih stanovanj Erjavec trenutno ni imel podatkov, saj se s službo, zadolženo za to področje, še ni sestal. Zaveda pa se, da bo potrebno situacijo rešiti na individualni ravni.

Glede pritožb o kršenju človekovih pravic vojakov in s strani vojske, je Hanžek dejal, da se te večinoma nanašajo na nezakonito vseljena stanovanja, kar pa se vleče že deset let.

 

Natisni: