Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh za ustrezno upoštevanje neformalnih oskrbovalcev v sistemu pomoči

Mlajša oseba drži voziček z obnemoglo starejšo osebo in gledata sončni zahod

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je kot častni pokrovitelj danes, 21. 3. 2024, nagovoril udeleženke in udeležence diseminacijske konference Skrb za neformalne oskrbovalce v paliativni in hospic oskrbi, ki jo je organizirala Fakulteta za zdravstvene vede v Celju. Poudaril je, da je treba nujno sistemsko in celostno urediti različne oblike pomoči, ki so posamezniku na voljo, saj je le tako mogoče zagotavljati ustavno skladnost celotnega sistema in hkrati varovati posamične pravice. 

Kot je dejal, po nekaterih podatkih v skrbi za starostno onemoglega, kronično bolnega ali invalidnega svojca sodeluje skoraj vsak deseti državljan, zato je nujno, da se začnemo kot družba zavedati vloge neformalnih oskrbovalcev, brez katerih bi se stiske mnogih še poglobile. »Premalo se zavedamo njihovih obremenitev, njihovih stisk pri opravljanju oskrbe in deleža obveznosti, ki ga nosijo na svojih plečih, da družba kot celota deluje,« je dejal.

Opozoril je, da brez neformalnih oskrbovalcev ne more delovati prav noben sistem. Meni, da je pomembno, da kot družba namenimo pozornost pravičnejši porazdelitvi oskrbe med formalno in neformalno obliko, se pogovarjamo o pomenu in možnostih delitve oskrbe med družinskimi člani, pa tudi o večjem vključevanju moških v oskrbo. Nujno je oblikovati takšne rešitve, ki omogočajo usklajevanje poklicnega življenja in skrbi za sočloveka, predvsem je treba tiste, ki skrbijo za druge, to so v veliki večini še vedno ženske, razbremeniti. »Veliko izzivov vidim pri ozaveščanju delodajalcev o pomenu skupnostne skrbi. Opolnomočen, sočuten in socialno občutljiv delodajalec, ki razume stiske sočloveka lahko pomembno pripomore k zadovoljstvu zaposlenih, ki krmarijo med skrbjo za bližnje in službo. Enega od primerov dobre prakse s tega področja boste spoznali danes. Želim pa si, da bi v družbi našli čim več njim podobnih,« je dejal varuh Svetina.

Na diseminacijski konferenci so udeleženci med drugim spoznali tudi izsledke projekta IMRO, ki govori o razbremenitvi delovno aktivnih moških in žensk, ki skrbijo za bolne in umirajoče svojce. Varuh si želi, da bi bile rešitve, ki jih ponuja projekt, v prakso tudi implementirane. »V Evropi bomo oktobra obeleževali peti Evropski dan družinskih oskrbovalcev. Nujno je, da se vsi napori vseh tistih, ki skrbijo za kakovost življenja človeka v vseh obdobjih življenja, prepoznajo kot nepogrešljivi. Kot takšne jih moramo prepoznati vsi in jim nameniti ustrezno veljavo,« je še dejal varuh Svetina

* * *

Diseminacijska konferenca je namenjena odpiranju dialoga o problematiki neformalnega oskrbovanja v Sloveniji ter ozaveščanju o integrirani oskrbi bolnika v domačem okolju kot človekovi pravici. Prav tako je namenjena diseminaciji rezultatov projekta IMRO, katerega glavni cilj je razbremenitev delovno aktivnih moških in žensk, ki skrbijo za kronično bolnega, umirajočega ali ostarelega družinskega člana.

Natisni: