Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na delovnem obisku v Kranju

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je 25. avgusta 2021 opravil delovni obisk v Kranju. Na Mestni občini Kranj se je srečal z županom Matjažem Rakovcem in se z njim pogovoril o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujejo v občini. Župan je varuha človekovih pravic opozoril na težave s hrupom, ki jih povzročajo letala ob vzletu z letališča.

Varuh Svetina je obiskal tudi Materinski dom v Kranju, ki deluje v okviru Varne hiše Gorenjska, kjer so ga zaposlene seznanile s problematiko na področju družinskega nasilja in varovanja otrokovih pravic. Na pogovoru so izpostavile nujno potrebo po terapevtski obravnavi otrok mater, ki tam poiščejo pomoč, pa tudi na pomanjkanje zavedanja o družinskem nasilju pri različnih organih in službah.

Obisk v Kranju je varuh človekovih pravic zaključil v Domu upokojencev Kranj, kjer se lahko pohvalijo z visoko precepljenostjo in s tem, da so brez okužb s koronavirusom. Vodstvo doma je varuha seznanilo, da imajo za četrti val že pripravljen krizni načrt.

Varuh Peter Svetina se je zaposlenim zahvalil za njihovo požrtvovalno delo med epidemijo in ob tem pozval državo k poštenemu plačilu zdaj podplačanega medicinskega in negovalnega osebja. »Treba je urediti področne zakone, med drugim standarde in normative, zato da bodo sodelavci tukaj lahko dellai kakovostno in bodo ljudje imeli bolj kakovostno jesen svojega življenja«, je poudaril varuh. Svetina se je sprehodil tudi med stanovalci in se z njimi pogovoril o preživljanju časa in dnevnih aktivnostih.

Natisni: