Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic v Brežicah pričakoval več socialnih problemov

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v Brežicah v sklopu poslovanj izven sedeža opravil pogovore z okrog 20 pobudniki. Skoraj polovica obravnavanih problemov se je nanašala na družinske in medsosedske prepire zaradi dedovanja zemljišč, Hanžek pa je na novinarski konferenci poudaril, da je pričakoval predvsem več socialnih problemov. Skupaj s sodelavci je varuh človekovih pravic danes pričakoval tudi več izpostavljenih problemov glede bližnje meje s Hrvaško, kar je bil tudi eden izmed razlogov za obisk Brežic.

 Kot je še dejal Hanžek, se z današnjim obiskom Brežic nadaljuje tudi letos začeto obiskovanje manjših centrov po Sloveniji. V sklopu današnjega poslovanja v Brežicah namerava ombudsman s sodelavci obiskati tudi brežiški center za socialno delo, nenapovedano pa naj bi obiskal tudi postaji obmejne policije v Dobovi in na Obrežju. Kot je poudaril Hanžek, njihovo poslovanje na terenu zajema ravno obisk podobnih institucij.
Kot splošen slovenski problem je Hanžek izpostavil plačevanje nadomestila za odsotnost z dela oz. bolniško. Kot je dejal, v njegovem uradu sumijo, da imajo izbrani zdravniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) navodilo, naj predpisujejo čim manj bolnišk. Pri varuhu človekovih pravic se je namreč lani s tem problemom pojavilo večje število ljudi, ki so morali po 30 dneh bolniškega staleža v službo, čeprav je njihov osebni zdravnik menil, da še niso zdravi.

Vseslovenski problem je po mnenju varuha človekovih pravic tudi reševanje zapletene romske problematike, odgovornost zanjo pa država v preveliki meri prepušča lokalnim skupnostim. Kot je še dejal Hanžek, potrebujemo v Sloveniji ustrezen nacionalni projekt, ki bo poleg lokalne skupnosti vključeval tudi državo. Potrebna je namreč integracija Romov v skupnost, ki bo nadomestila sedanji odnos države le z dodeljevanjem socialnih podpor, meni Hanžek.

 

Natisni: