Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se udeležuje seminarja Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se bo v četrtek, 17. in v petek, 18. februarja v Strasbourgu udeležil seminarja, ki ga pripravlja ECRI (Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti) na temo zbiranja podatkov o nacionalni ali etnični pripadnosti.

Seminar bo združil predstavnike nacionalnih teles za boj proti rasizmu in rasni diskriminaciji ter druge institucije, ki delujejo na področju varstva človekovih pravic (ombudsmane, komisarje), čigar mandati že vključujejo ali bodo vključevali boj zoper rasizem in rasno diskriminacijo.

Glavni cilj seminarja je nacionalnim telesom zagotoviti možnost za primerjavo različnih nacionalnih praks, z namenom prepoznavanja dobrih načinov zbiranja podatkov o nacionalni ali etnični pripadnosti. Poseben poudarek bo namenjen praktični uporabi podatkov razvrščenih po kategorijah kot so: nacionalnost, narodni ali etnični izvor, jezik in religija, za privzem pozitivnih  ukrepov. Udeleženci pa se bodo dotaknili tudi vloge posebnih teles pri nadziranju izvajanja zakonov in predpisov in drugih ukrepov za boj proti rasizmu in rasni diskriminaciji, kot tudi pri nadziranju rasističnih incidentov.

V okviru dvodnevnega seminarja pa se bo varuh srečal tudi z evropskim varuhom človekovih pravic P. Nikiforosom Diamandourosom. Z njima bo spregovoril o aktualnih dogodkih ter najbolj perečih kršitvah, ki pestijo Sloveniji.

 

Natisni: