Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hanžek in Bručan o ustanovitvi varuha bolnikovih pravic

Minister za zdravje Andrej Bručan in varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek sta na današnjem sestanku spregovorila predvsem o zakonodaji na področju duševnega zdravja in zdravilstva ter o prihodnjem sodelovanju med institucijama. Sogovornika pa sta se dotaknila tudi vprašanja ustanovitve posebne institucije varuha bolnikovih pravic. Kot je na novinarski konferenci po srečanju povedal Bručan, ministrstvo sicer podpira ustanovitev instituta varuha bolnikovih pravic, vendar je pred tem treba izkoristiti druge možnosti, ki obstajajo na tem področju. To so predvsem notranje možnosti vsakega zavoda, kjer problemi nastajajo, je povedal Bručan.
Bručan je ob tem spomnil, da se je koalicija za ustanovitev varuha bolnikovih pravic zavezala že v sami koalicijski pogodbi, vendar v sedaj veljavnih okvirjih. Po Bručanovih besedah obstajata dve možnosti za ustanovitev varuha, in sicer je prva možnost, da bi varuh bolnikovih pravic deloval v sklopu urada varuha, druga pa je, da bi bil varuh bolnikovih pravic samostojna institucija.
V sklopu pogovora glede zakona o duševnem zdravju je minister Hanžku povedal, da je bila ustanovljena medresorska komisija, ki bo pripravila delovno gradivo za oblikovanje zakona. Komisija bo nato gradivo poslala vsem zainteresiranim, predvsem pa vladnemu svetu za duševno zdravje in tudi varuhu človekovih pravic, je povedal Bručan. Po njegovi oceni naj bi poslanci omenjeni zakon dobili na mizo v drugi polovici leta, vendar to ni odvisno le od ministrstva za zdravje, saj je potrebno usklajevanje med posameznimi ministrstvi in tudi s civilno družbo.
Varuh človekovih pravic pa je ministru predstavil tudi zadeve, s katerimi se v uradu varuha največkrat srečujejo. Največ pritožb državljanov tako varuh prejme zaradi nestrinjanja z odločbami raznih zdravniških komisij, to pa so tiste odločitve, na katere varuh ne more vplivati, saj gre za strokovne odločitve, je pojasnil Hanžek. "Samo zdravniki in zdravniške komisije lahko odločajo, medtem ko lahko varuh kontrolira, ali so bili postopki formalno pravilno izpeljani," je še dodal Hanžek.

 

Natisni: